Românii trebuie să respecte mai multe reguli la alegeri. Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a oferit câteva explicații și a spus cum va decurge votul din ziua de duminică, 9 iunie.

Românii trebuie să respecte mai multe reguli la alegeri

În primul rând, trebuie menționat că fiecare alegător va primi următoarele:

De asemenea, cetățenii din România care își exercită dreptul de a vota trebuie să facă acest lucru numai la secțiile de votare unde sunt arondați, conform domiciliului, sau cu reședința dacă aceasta a fost stabilită cu cel puțin două luni înainte de data alegerilor.

Ei vor prezenta documentul de identitate. Ulterior, vor primi cele menționate mai sus de la președintele biroului electoral al secției de votare.

Cele cinci buletine de vot sunt următoarele:

  • un buletin pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European;
  • un buletin pentru alegerea consilierilor locali;
  • un buletin pentru consilierii județeni;
  • un buletin pentru alegerea primarului,
  • un buletin pentru alegerea președintelui Consiliului Județean.
alegeri
SURSA FOTO: Dreamstime

Alegătorii vor primi pentru prima dată și o tușieră

După ce le va primi, va intra în cabina de vot, spune președintele AEP. Astfel, își va exercita acolo dreptul de vot, punând cinci ștampile pentru fiecare din cele cinci buletine de vot care i-au înmânate.

Alegătorul va avea la îndemână ștampila de vot, dar și o tușieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ștampila.

După ieșirea din cabină, alegătorii vor împături buletinele de vot cu ștampila de control a secției de votare în exterior.

Fiecare din cele cinci buletine de vot va fi pus în urnele inscripționate.

„Apoi va preda ștampila cu mențiunea votat președintelui secției de votare și va putea să părăsească secția de vot”, a mai spus Greblă.

Conform acestuia, fiecare secție de votare va fi dotată cu urnă specială sau mobilă.

„Cetățenii români care nu pot fi transportați sau au dificultăți majore în a se prezenta la secția de votare trebuie să depună cu suficient timp înainte la biroul electoral de circumscripție locală un set de documente din care să rezulte că sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secția de votare. Pot de asemenea să depună această solicitare însoțită de documente justificative și în ziua de sâmbătă, la biroul secției de la sediul secției de votare și, de asemenea, chiar în duminica alegerilor pot să depună această solicitare, dar să o depună până la o oră rezonabilă, noi am recomandat ora 14.00, pentru că ea să poată fi prelucrată, pentru ca să poată să se deplaseze doi membri ai secției de votare la domiciliul persoanei cu urna mobilă și evident să aibă și timpul necesar spre a reveni la secția de votare, înainte de ora 22.00, când se încheie votarea”, a subliniat Toni Greblă.

Acesta precizează că, în mod excepțional, acolo unde președintele secției de votare observă că sunt cetățeni care încă nu au apucat să voteze, dar ei se află în interiorul secției sau în preajmă și stau la rând pentru a-și exercita dreptul de vot, poate să decidă prelungirea votării până la ora 23:59.

La momentul respectiv, sistemul electronic de înregistrare la vot va fi închis automat. Secțiile de votare vor fi deschise la ora 7:00.

alegeri, alegeri europarlamentare, EU
SURSA FOTO: Dreamstime

Cetăţenii pot vota numai în baza unui document eliberat de statul român

Președintele Autorității Electorale Permanente a explicat și că cetățenii pot vota la alegeri numai în baza unui document eliberat de statul român.

„În ţară, paleta este destul de lărguţă, mă refer la cărţi de identitate, cărţi de identitate electronice, cărţi provizorii de identitate şi electronice de identitate, paşaport diplomatic şi paşaportul de serviciu, în toate variantele lui, iar pentru militarii şcolilor militare, pot să voteze şi pe baza carnetului de serviciu”, a spus Toni Greblă.

În străinătate, cetăţenii români trebuie să facă dovada că au cetăţenia şi reşedinţa în străinătate. Acest lucru poate fi făcut şi în funcţie de ţara gazdă, a subliniat Toni Greblă.

„Sau au reşedinţa acolo sau sunt cetăţeni români, pot să voteze cu o carte de identitate care diferă de la ţară la ţară. MAE are o listă de documente pe care fiecare ţară le eliberează cetăţenilor de altă cetăţenie care se află temporar sau definitiv acolo”, a explicat Greblă.

El a fost întrebat și dacă cetăţenii pot vota în ţară cu paşaportul simplu.

„Cu paşaportul simplu nu pot vota deoarece probabil legiuitorul a vrut să evite, paşaportul simplu în acelaşi timp se află la cetăţean ca şi cartea de identitate şi atunci el trebuie să aleagă şi este cel mai simplu ca în ţară să voteze cu cartea de identitate sau alt document echivalent, fără paşaportul simplu, turistic. Pot să voteze în ţară cu paşaportul diplomatic”, a mai spus Toni Greblă.

Aproximativ o sută de milioane de buletine de vot sunt tipărite pentru alegerile din 9 iunie

Preşedintele AEP a explicat și că au fost tipărite şi sunt distribuite în teritoriu „un număr de aproximativ o sută de milioane de buletine de vot, aproximativ 20 de milioane de buletine de vot pentru fiecare din cele cinci rânduri de scrutinuri din ziua de 9 iunie”.

Potrivit oficialului,  cetăţenii români trebuie să aibă vârsta de 18 ani, împliniţi chiar în ziua de 9 iunie inclusiv, să nu aibă interzis dreptul de a alege şi să se prezinte la secţia de votare.