Este regulă pentru românii cu pisică sau câine la bloc. Legea prevede mai multe condiții clare pentru cei care cresc animale la oraș. O dispoziție dată de Consiliul Local Cluj-Napoca arată despre ce este vorba.

Este regulă pentru românii cu pisică la bloc

La oraș, creșterea păsărilor de curte este reglementată prin lege. Reglementările se aplică și în cazul câinilor și pisicilor, care intră la animale de companie. O dispoziție dată de Consiliul Local Cluj-Napoca impune condiții stricte.

„Art.3. Este interzisă creșterea animalelor domestice, a păsărilor de curte, precum și a celor de rasă pentru concursuri și expoziții, construirea de adăposturi pentru animale, păsări  și alte amenajări (afumători, depozite pentru furaje, rampe de gunoi, grajd etc) în perimetrul în care sunt amplasate blocuri de locuit, unități sanitare, de învățământ, cultură și cult, alte unități publice, zone de agrement și spații verzi. Excepție fac animalele de companie, respectiv câinii și pisicile, dar nu mai mult de două capete”, arată o dispoziție dată de Consiliul Local Cluj-Napoca.

Astfel, locuitorii din Cluj-Napoca pot păstra într-un apartament de bloc cel mult doi câini sau două pisici, după caz.

animale, caine, pisica, proprietari animale
SURSA FOTO: Pexels

Alegerea plantelor de apartament care nu sunt toxice pentru pisici este foarte importantă

În altă ordine de idei, cei care au un animal de companie trebuie să fie atenți la mai multe aspecte importante. De exemplu, alegerea plantelor de apartament care nu sunt toxice pentru pisici este foarte importantă.

Aceste animale de companie curioase sunt predispuse să mestece frunzișul, iar ultimul lucru pe care ți-l dorești este să se îmbolnăvească sau să moară.

Deci, dacă doriți să creați un refugiu pentru feline, evitați plantele otrăvitoare. Deși nu toate plantele și florile sunt toxice pentru animalele de companie, trebuie să acordați atenție faptului că orice plantă sau floare poate deranja stomacul pisicii sau câinelui dacă sunt ingerate.

„Efectele plantelor toxice pot fi destul de grave. Când o pisică ingeră o plantă toxică, simptomele pot varia foarte mult. Simptomele ușoare pot include salivare, vărsături și diaree, în timp ce reacții mai severe pot duce la letargie, dificultăți de respirație, tremurături și chiar insuficiență renală sau hepatică.

În cel mai rău caz, ingerarea acestor plante foarte toxice poate fi fatală dacă nu este tratată imediat”, a explicat un medic veterinar.

Semnele de toxicitate includ lipsa poftei de mâncare, convulsii și ritmuri anormale ale inimii. Dacă bănuiți că pisica a ingerat o plantă toxică, solicitați imediat ajutorul medicului veterinar.

De asemenea, este recomandat să aduceți o probă de plantă pentru a ajuta medicul veterinar să identifice toxina și să ofere tratamentul adecvat.