Un răsad mic de roșii crește exponențial în doar câteva luni. Când ai mai mulți puieți, trebuie să știi cât de departe trebuie plantate, astfel încât toate să își poată atinge potențialul maxim.
O distanță corectă are ca rezultat plante mai sănătoase, mai productive și o recoltă mai ușoară – nu va trebui să luptați pentru a smulge un fruct copt.
Urmați aceste sfaturi pentru a putea să vă dați seama cât de departe trebuie să distanțați plantele de roșii, în funcție de tip, potrivit Bhg.com.
Spațiul mare între plante permite un flux ușor de aer, esențial pentru uscarea rapidă a frunzelor după ploaie sau roua dimineții. Frunzișul care se usucă rapid e mai puțin probabil să cedeze bolilor.
Trebuie să știți ce tip de plantă de roșii puneți
Distanța la care trebuie plantate depinde de tipul de roșie. Plantele de tomate sunt de două feluri în funcție de obiceiul de creștere: determinate sau nedeterminate. Soiurile determinate sunt plante mai mici, compacte, care cresc la o anumită înălțime, se opresc, apoi înfloresc și își rodesc fructele în două-trei săptămâni. Plantele nedeterminate cresc, înfloresc și fructifică luni de zile până când sunt ucise de îngheț.
Roșiile, spre deosebire de majoritatea altor plante, pot produce rădăcini de-a lungul tulpinii principale. Datorită acestei abilități speciale, răsadurile de roșii pot fi plantate cu câțiva centimetri mai adânc decât au crescut în pepinieră.
Plantați răsadurile astfel încât partea superioară a rădăcinii să fie de doi până la trei cm sub nivelul solului. Plantarea în adâncime va stimula un sistem radicular mai mare și mai expansiv.
Nu aglomerați roșiile
Cele mai multe soiuri sunt determinate. Aceste soiuri dar roade cel mai bine atunci când sunt plantate la un metru unul de celălalt. Nu le cultivați prea apropiate pentru a strânge mai multe plante, altfel bolile se vor răspândi și producția va avea de suferit.
Roșii nedeterminate în cușcă sau țepușe
Multe soiuri de struguri și roșii cherry și unele feliere sunt soiuri nedeterminate. Aceste tipuri de plante de tomate se întind în mod natural pe pământ pe măsură ce cresc, ceea ce necesită mai mult spațiu, iar bolile sunt mai frecvente deoarece plantele sunt în contact constant cu solul.
Puneți țăruși sau cuști la momentul plantării și antrenați tulpinile să crească, trecându-le prin cușcă sau legându-le de țăruș săptămânal.
Oferiți mult spațiu roșiilor nedeterminate
Roșiile nedeterminate lăsate să se întindă în mod natural pe pământ au nevoie de mult spațiu pentru a-și extinde tulpinile. Lăsați o distanță de 10 cm între ele. Deși aceasta poate părea o întindere vastă atunci când începeți cu răsaduri mici, aceste plante productive se vor întinde la câțiva metri până la sfârșitul sezonului.
Lăsați suficient spațiu între rânduri
Este ușor să treceți cu vederea distanța dintre rânduri după ce ați stabilit o distanță adecvată între plante. Spațiați rândurile majorității plantelor de tomate la 20 cm-40 cm una de celălaltă. Distanța generoasă între rânduri asigură o recoltare ușoară și un flux bun de aer între plante. Plantați soiuri nedeterminate de roșii la distanță una de cealaltă, astfel încât să aveți spațiu pentru a vă deplasa între ele spre sfârșitul sezonului.
Folosiți o bandă de măsură
O bandă de măsurare elimină presupunerile atunci când vă dați seama cât de departe sunt plantate roșii. Probabil veți fi surprins de cât de îndepărtată poate fi distanța atunci când o priviți. În plus, folosiți planul de spațiere pentru a face loc altor plante atunci când nu folosiți o bandă de măsurare pentru a defini clar spațiul adecvat al plantei.
Selectați soiuri mici pentru a economisi spațiu
Când cultivați roșii într-un container sau într-o grădină cu spațiu mic, contați pe soiuri compacte pentru a produce o mulțime de fructe.
Roșiile de mărime mică pentru spații mici includ „Patio Choice Yellow”, „Tidy Treats”, „Tiny Tim” și „Tumbler”. Roșiile de feliere pentru spații mici includ „Bush Early Girl”, „Golden Jubilee” și „Patio”.