Legea îți interzice dacă locuiești la bloc în România. Nu ai niciun drept dacă vecinii nu acceptă

Bloc apartamente

SURSA FOTO: freepik.com

Dacă stai la bloc, trebuie să respecți anumite reguli. Pe lângă cele legate de liniște, care ar trebui să țină mai mult de bunul simț, există și reguli în ceea ce privește renovările majore din apartamente.

E interzis pentru cei care stau la bloc. Trebuie acordul vecinilor

Ca să eviți amenzi mari, trebuie să respecți regulile dacă locuiești la bloc în România. Sancțiunile pot fi foarte mari, chiar și de până la 100.000 de lei.

Pentru a asigura o conviețuire armonioasă, locuitorii blocurilor din România trebuie să fie conștienți de regulile esențiale. În afara perioadelor de liniște, există anumite comportamente ce trebuie urmate cu strictețe de către toți locatarii.

Proprietarii sunt obligați să obțină acordul vecinilor pentru renovarea apartamentului, dar numai în anumite condiții. De exemplu, va trebui să ceri voie vecinilor dacă plănuiești să dărâmi un perete esențial.

Trebuie să mai ceri acordul vecinilor și dacă vrei să îți închizi balconul sau să îl deschizi.

Nerespectarea acestor reguli poate duce la amenzi între 1.000 și 100.000 de lei. Autoritățile pot fi informate de către orice rezident al blocului în cauză.

SURSA FOTO: Pexels

Nu se pot demola zidurile comune

Conform Articolului 37 din Legea 196/2018, este evident că pentru orice modificare a zidurilor comune între două apartamente vecine este necesar consimțământul ambilor proprietari.

”(2) Zidurile dintre proprietăţile individuale, care nu fac parte din structura de rezistenţă a condominiului, pot fi reamplasate cu acordul proprietarilor apartamentelor sau spaţiilor respective, în baza unei expertize tehnice şi a autorizaţiei de construire, eliberate de autoritatea publică locală, în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu înştiinţarea asociaţiei de proprietari”, arată legea.

Proprietatea privată din interiorul apartamentului poate intra în conflict cu proprietatea unui vecin sau cu proprietatea comună. Astfel, modificările la zidurile interioare ale apartamentului pot fi realizate doar cu o autorizație și expertiză adecvată.

Reamplasarea zidurilor dintre proprietățile individuale și proprietatea comună, care nu fac parte din structura de rezistență a condominiului, poate fi realizată doar în urma unei expertize tehnice.

Această acțiune necesită modificarea acordului de asociere, cu consimțământul tuturor proprietarilor din condominiu și obținerea unei autorizații de construire de la autoritatea administrației publice competentă conform legislației în vigoare.

Este permisă doar în cazul în care drepturile celorlalți proprietari din condominiu nu sunt afectate de aceste modificări.

Legea prevede că amenda se dă pentru un locatar care:

  • nu are autorizație de construire;
  • nu are consimțământul vecinilor;
  • nu are nicio expertiză tehnică