Lege pentru românii de la bloc. Plătești mai puțin la întreținere. Administratorul nu poate refuza

platesti mai putin la intretinere

SURSA FOTO: colaj foto Capital/Dreamstime

Sfaturi utile pentru românii care stau la bloc! Cum puteți plăti mai puțini bani la întreținere în fiecare lună? Ce trebuie să faceți pentru a evita prețurile mari?

Sfaturi utile pentru cei care stau la bloc. Cum puteți plăti mai puțini bani la întreținere?

Sfaturi utile pentru cei care stau la bloc. Pentru a evita să aveți surprize neplăcute cu banii și pentru a ști exact cât cheltuiți, iată câteva sfaturi simple pe care ar trebui să le urmați dacă locuiți într-un apartament, fie ca proprietar, fie ca chiriaș.

Întrebați când nu înțelegeți. Dacă nu înțelegeți cum sunt calculate sumele pe care trebuie să le plătiți, cereți explicații. Nu ezitați să cereți detalii până când totul devine clar. Este important să înțelegeți fiecare detaliu din factura de întreținere.

Verificați facturile mari. Cereți o copie a facturilor de la furnizorii mari, cum ar fi cei de apă sau de încălzire, în mod regulat. Acest lucru vă va ajuta să verificați dacă asociația de proprietari are datorii nejustificate, cum ar fi facturi vechi neplătite sau alte probleme administrative care ar putea duce la creșterea costurilor întreținerii.

Acces la administrarea banilor. Asigurați-vă că aveți acces la informații despre cum sunt administrați banii asociației de proprietari. Trebuie să știți exact cum sunt cheltuiți banii pe care îi colectează asociația, urmărind cum sunt folosite fondurile pentru reparații sau alte costuri. Administratorii ar trebui să prezinte lunar o listă a încasărilor și cheltuielilor din aceste fonduri.

Sfaturi utile pentru a plăti o întreţinere mai mică / SURSA FOTO: Dreamstime

Alte reguli importante

Alegerea transparentă a furnizorilor de servicii. Verificați dacă selectarea furnizorilor pentru lucrări ocazionale (instalatori, electricieni, firme de hidroizolații) se face transparent în ședințele Comitetului Executiv. Puteți verifica acest lucru citind înregistrările ședințelor, unde se discută și se iau decizii privind alegerea acestor furnizori.

Cererea regulată a extrasului de cont al asociației. Din când în când, cereți o copie a extrasului de cont al asociației pentru a vedea clar cum sunt colectați și cheltuiți banii. Aceasta vă va ajuta să monitorizați bugetul asociației și să vă asigurați că nu se fac plăți nejustificate.

Urmărind aceste informații, veți ști mereu cum sunt administrați banii de către asociația de locatari. Dacă totul este transparent și clar, veți evita creșterile nejustificate ale costurilor de întreținere.

Un proprietar care cere în mod regulat documente și informații actualizate despre plăți de la administrator și de la Comitetul Executiv va preveni posibilele greșeli financiare. Administratorii vor fi mai atenți la modul în care cheltuiesc banii asociației, știind că locatarii sunt vigilenți și verifică activitatea lor.