Șoferii din România trebuie să fie atenți când urcă la volan. Ei riscă să rămână fără permisul de conducere chiar dacă sunt nevinovați. Drept urmare, este necesar ca șoferii să fie atenți la ce medicamente iau înainte să plece la drum.
Șoferii riscă să rămână fără permis de conducere
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a discutat recent la Antena 3 despre controversa legată de utilizarea testelor antidrog în România.
El a evidențiat că România dispune de aceleași echipamente de testare utilizate de poliția germană, menționând în același timp variațiile semnificative ale rezultatelor în anumite județe.
De asemenea, a menționat că este în curs de elaborare o legislație destinată să furnizeze atât cetățenilor, cât și polițiștilor informații precise despre substanțele ce pot provoca rezultate fals pozitive în timpul testărilor din trafic.
Cătălin Predoiu a declarat că ministerul său utilizează tehnologia standard folosită de toate ministerele de interne din Europa, afirmând că nu există tehnologie superioară. El a precizat că, în prezent, se folosesc echipamentele pe care le utilizează și poliția germană.
Ministrul spune că în anumite județe există o compatibilitate de 100% între rezultatele obținute cu DrugTest-ul și cele comunicate de INML, iar în altele aceasta variază între 80%-90%.
„Noi lucrăm cu tehnologia cu care lucrează orice Minister de Interne din Europa. Altă tehnologie nu este mai bună. Acum se folosesc cele pe care le folosește și poliția germană.
Aici e o chestiune pe care am mai ridicat-o. Noi avem județe în care avem compatibilitate între ce arată DrugTest-ul şi ce spune INML de 100%. Sunt județe unde am 80%-90%, atunci de ce am județe unde am 30% cu același aparat? Eu nu răspund de INML. Testele sunt la fel, aparatul este acelaşi. Problema e la aparat la Ministerul de Interne?
Doi, s-a ridicat pertinent, și eu înțeleg acest lucru, de către public, de către presă, ce facem cu medicamentele (n.r cele care dau rezultate fals-pozitive la DrugTest). Unde e lista?
Vreau să o vedem și în lege, dar nu că vreau eu, ca să nu las cetățeanul să meargă la volan, că iar un ONG m-a interpretat că vreau lege, să nu las… nu, domnule, să meargă. Dar nu e normal ca ceea ce se ridică pertinent, tot de către ONG-uri, tot de cetățeni ca problemă că nu știu ce medicament să iau”, a explicat demnitarul la Antena 3.
Lista medicamentelor trebuie clarificată
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a afirmat că, în cazul în care ia un medicament, există riscul să nu poată conduce. Drept urmare, Poliția ar putea să-l oprească sau ar putea provoca un accident.
El a subliniat că nu este normal ca cetățenii să nu fie informați în legătură cu aceste aspecte. În plus, oficialul a spus că este necesar un act normativ care să stabilească responsabilități clare.
Predoiu a subliniat că, din punct de vedere tehnologic, situația este rezolvată la maximul posibil în prezent.
Cătălin Predoiu spune că Ministerul de Interne nu poate face mai multe, având în vedere că pe lista de responsabilități a polițiștilor nu se află cunoașterea efectelor medicamentelor asupra capacității de a conduce un vehicul.
Potrivit lui, polițiștii au obligația de a elimina pericolele din trafic, folosind tehnologia disponibilă.
Nu în ultimul rând, el a mai spus că nu este exclus ca, în viitor, să fie îmbunătățită tehnologia în acest domeniu.
”Dacă iau un medicament, s-ar putea să-mi dea la volan. Dincolo de problema cum că mă oprește poliția, nu mai pot să conduc și intru într-un gard sau, mai rău, intru într-un alt cetățean nevinovat. Nu e normal să știu, nu e normal să mi se spună acest lucru? Eu de asta vreau să spun că trebuie și într-un act normativ ca cineva să-și ia răspunderea și acel act să fie revizuit. Altfel, fiecare face ce vrea.
Situaţia este rezolvată din punct de vedere al maximului de ce îmi poate oferi tehnologia în acest moment. Și da, din punct de vedere al Ministerului de Interne, mai mult de atât nu am ce să fac, pentru că nu este obligația agentului din stradă nici să știe ce medicament dă sau nu efecte nocive la volan.
El are o singură obligație, să scoată din trafic pericolul și asta face utilizând ce tehnologie are la dispoziție. Dacă o să iasă mâine pe piață o tehnologie mai bună, eu merg la Guvern și o să spun că ne trebuie o tehnologie mai bună”, a indicat Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, la postul TV.