Este permis să ieși din mașină pe autostradă? Blocajele de trafic pe autostradă sunt frecvente pe anumite tronsoane. Vara, când sunt temperaturi ridicate și traseele lungi de vacanță sunt la ordinea zilei, situația devine și mai complicată pentru toți pasagerii.
Poate ai fi tentat să ieși din mașină pentru câteva momente. Dar este acest lucru permis? Iată ce este permis și ce nu în caz de ambuteiaje.
Ieșirea din mașină pe autostradă nu este permisă din cauza riscurilor asociate, chiar dacă temperaturile ridicate din interiorul mașinii sunt greu de suportat. Conform regulamentului de circulație rutieră, acest lucru este permis doar în cazul unui accident.
Obligația pe care au șoferii în caz de accident pe autostradă
În anumite situații grave, poliția poate manifesta indulgență. De exemplu, dacă cineva se simte rău și viața îi este în pericol. Totuși, și în aceste cazuri, nu este permis să te plimbi pe autostradă. Este obligatoriu să rămâi în apropierea vehiculului.
În caz de accident, șoferii trebuie să formeze o bandă de urgență. În Germania, amenzile pentru nerespectarea acestei reguli au fost majorate drastic, de la 200 la 320 de euro, transmite ADAC, potrivit ziarulromanesc.de.
Când este permisă depășirea pe partea dreaptă în cazul unui ambuteiaj
Depășirea pe dreapta este permisă dacă traficul se desfășoară pe banda stângă sau dacă ceilalți vehicule se deplasează cu o viteză de maxim 60 km/h. Când traficul este staționar, puteți trece pe banda din dreapta cu o viteză diferențială de maxim 20 km/h.
Vehiculele de pe banda din dreapta au voie să circule cu o viteză maximă de 80 km/h. În caz contrar, șoferii riscă o amendă de 100 de euro. Ei primesc și un punct de penalizare pe permisul de conducere.
Întoarcerea pe autostradă se pedepsește drastic
Întoarcerea pe autostradă este întotdeauna interzisă. Nerespectarea acestei reguli atrage o amendă de până la 200 de euro, două puncte de penalizare și interdicția de a conduce timp de o lună.
De asemenea, efectuarea de apeluri direct de pe telefon în caz de ambuteiaje este interzisă, dacă motorul nu este oprit. În acest caz, amenda variază între 100 și 200 de euro, iar şoferilor li se va suspenda dreptul de a conduce un autovehicul timp de 30 de zile.
Motocicliștii nu au voie să facă slalom printre vehicule. Aceasta constituie o depășire pe dreapta, este ilegală și se sancționează cu o amendă de 100 de euro și un punct de penalizare. În plus, motocicliștii nu ar trebui să circule niciodată pe motocicletă în blugi și tricou, chiar dacă este vară.
Echipamentul trebuie să includă dispozitive de protecție în orice anotimp. De exemplu, mănușile de protecție sunt obligatorii, la fel și casca de protecție.