Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea nu permite

bucuresti masini soferi trafic

SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferii trebuie să respecte mai multe reguli la volan pentru a se asigura că nu vor avea parte de un eveniment tragic. Printre aceste reguli se numără și efectuarea ITP-ului atunci când este nevoie. Ce se întâmplă dacă nu reînnoiești ITP?

Ce este ITP?

ITP-ul expirat, sau Inspecția Tehnică Periodică neactualizată, reprezintă una dintre problemele frecvente cu care se pot confrunta șoferii. Valabilitatea acestei verificări tehnice este esențială pentru a putea circula legal pe drumurile publice.

Aceasta este o evaluare tehnică periodică menită să determine dacă un autovehicul respectă condițiile de siguranță necesare pentru a circula pe drumurile publice.

Verificarea tehnică poate fi efectuată atât de unități service independente, dar autorizate de Registrul Auto Român (RAR), cât și de unitățile proprii ale RAR.

SURSA FOTO: Dreamstime

Unde se verifică valabilitatea ITP-ului?

Valabilitatea variază în funcție de vechimea autovehiculului.

Astfel, o mașină nouă va trebui să facă ITP-ul după 3 ani, autovehiculele cu vechimea între trei și 12 ani vor efectua ITP-ul la fiecare doi ani, iar cele mai vechi de 12 ani vor face ITP-ul anual.

Pentru a verifica dacă ITP-ul unui autovehicul este expirat, proprietarii sau șoferii pot consulta certificatul de înmatriculare (talonul). Pe ultima pagină a acestuia este înscrisă data ultimei Inspecții Tehnice Periodice, iar în funcție de vechimea mașinii, se poate determina data următoarei verificări.

De asemenea, valabilitatea poate fi verificată pe site-ul Registrului Auto Român (rarom.ro), folosind seria de caroserie sau seria Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV).

ITP expirat. Cât timp poți circula așa?

Un ITP expirat înseamnă că autovehiculul nu poate fi condus pe drumurile publice. În acest caz, înmatricularea vehiculului este suspendată automat.

Responsabilitatea efectuării inspecțiilor tehnice periodice și respectarea intervalelor stabilite revin deținătorului certificatului de înmatriculare sau înregistrare. Este datoria acestuia să se asigure că realizează următoarea Inspecție Tehnică Periodică înainte de expirarea valabilității celei curente.

Conform legii, vehiculele rutiere înmatriculate pot circula doar dacă îndeplinesc cerințele tehnice specifice privind siguranța rutieră, protecția mediului și categoria de utilizare conform destinației. La expirarea sau anularea inspecției tehnice periodice, înmatricularea vehiculului este suspendată.

Conform site-ului Registrului Auto Român, suspendarea încetează în momentul în care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică.

SURSA FOTO: Dreamstime

Se dă amendă de până la 6.600 de lei

Când un șofer circulă cu ITP expirat, încalcă două legi și poate fi amendat pentru ambele situații. Pe de o parte, conduce un vehicul fără ITP valabil, iar pe de altă parte, conduce un vehicul neînmatriculat, deoarece înmatricularea este suspendată automat la expirarea ITP-ului.

Conducerea unui autoturism fără ITP valabil se sancționează cu o amendă între 9 și 20 de puncte. Dacă înmatricularea vehiculului a fost suspendată, amenda este de 20 de puncte. Prin urmare, un șofer cu ITP expirat poate primi o amendă maximă de 6.600 de lei.

Este important de reținut că, începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă a crescut la 165 de lei, comparativ cu 145 de lei, cât era cu un an în urmă.

Ce documente sunt necesare pentru înnoirea ITP-ului?

Pentru reînnoire, șoferii trebuie să prezinte următoarele documente la stația de verificare autorizată RAR sau la unitatea RAR:

  • Certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talonul) sau, după caz, autorizația provizorie de circulație – original
  • Actul de identitate al conducătorului auto – original
  • Polița RCA (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă – original
  • Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original