Când se acordă prioritate celor care intră în sensul giratoriu, dacă faci o întoarcere completă?
Când se acordă prioritate celor care intră în sensul giratoriu, dacă faci o întoarcere completă? Multor șoferi le este greu să înțeleagă cum să se comporte la sensul giratoriu. Giratoriile sunt create pentru a face traficul mai fluid în intersecțiile aglomerate.
Șoferii trebuie să încetinească când se apropie de un giratoriu și să lase mașinile care sunt deja în interior să treacă înainte să intre ei. Totuși, regulile pentru acest lucru nu sunt la fel peste tot, pentru că autoritățile au stabilit mai multe moduri în care să se acorde prioritate în giratorii.
Acum sunt sensuri giratorii simple cu o singură bandă de circulație, dar și giratorii mai mari cu două sau mai multe benzi. Prioritatea în giratorii este determinată de:
- semnalele unui polițist de circulație;
- mașinile de intervenție (cum ar fi ambulanțele, mașinile de pompieri etc.);
- semafoarele luminoase;
- indicatoarele și marcajele de pe drum;
- regula priorității de dreapta.
Ce prevede legea?
Nu există o regulă a priorității în giratoriu clar definită. Legea actuală stabilește cum trebuie să se desfășoare circulația în aceste intersecții, folosind regulile de prioritate în mod complementar.
„În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se stabilește prin Art 107, pct. 1.1 din Legea nr. 195/2002.
În general, mașinile care sunt deja în giratoriu au prioritate față de cele care urmează să intre în el. Însă și cei care intră trebuie să acorde prioritate celor care sunt deja în mișcare în giratoriu. Legea acum spune că regulile de circulație pe benzi se aplică și în interiorul giratoriului.
Asta înseamnă că atunci când părăsești giratoriul, cei de pe banda a doua trebuie să dea prioritate celor de pe banda întâi, de exemplu. Practic, șoferii care sunt în mijlocul giratoriului, adică pe banda mai centrală, trebuie să semnalizeze și să dea prioritate celor care sunt mai aproape de marginea din dreapta a drumului.
Șoferii folosesc giratoriile pentru a face întoarceri, pentru a vira sau pentru a traversa o intersecție. Însă uneori se pot confuza la ieșire sau nu găsesc imediat drumul corect. Așa că se pot roti în giratoriu până găsesc direcția potrivită. Chiar și atunci când un șofer face o întoarcere completă în giratoriu, regulile privind prioritatea rămân aceleași.
Adică, cel care este deja în giratoriu are prioritate față de cel care urmează să intre. Bineînțeles, aceasta se aplică cu condiția să nu fie semne rutiere sau alte situații care să schimbe regulile de prioritate.