Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat regulile pentru zilele de 8 și 9 iunie. Ce măsuri se iau în contextul alegerilor locale și europarlamentare?
BEC a stabilit măsurile pentru zilele de 8 și 9 iunie
Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit vineri o serie de măsuri pentru a asigura ordinea publică în ziua alegerilor din 9 iunie, precum și în ziua premergătoare scrutinului, 8 iunie. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a garanta desfășurarea corectă și liniștită a procesului electoral.
După încheierea campaniei electorale, președintele biroului electoral al secției de votare din țară are obligația de a dispune îndepărtarea tuturor materialelor de propagandă electorală din sediul secției de votare și de pe clădirea acesteia. Această acțiune trebuie realizată în cel mult două ore de la comunicare, prin persoanele desemnate de primar.
Președintele biroului electoral al secției de votare are atribuții extinse pentru a se asigura că alegerile decurg în bune condiții. Aceste atribuții se extind și în afara localului de votare, incluzând curtea, intrările în curte, zonele din jurul localului de vot și pe străzile și piețele publice până la o distanță de 500 de metri.
Pentru a menține ordinea, președintele biroului electoral are la dispoziție mijloacele de ordine necesare asigurate de primar și prefect, împreună cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Aceștia vor acționa în situațiile care necesită intervenția lor.
Comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice, strict interzisă în jurul secției de votare
De asemenea, BEC mai transmite că în ziua alegerilor, pe 9 iunie, de la ora 7:00 până la încheierea votării, comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice este interzisă pe o distanță de 500 de metri în jurul secției de votare. Aceasta măsură are scopul de a preveni incidentele și de a menține o atmosferă de ordine și calm.
Propaganda electorală este strict interzisă după încheierea campaniei electorale, adică din data de 8 iunie, ora 7:00, și până la încheierea votării. Continuarea propagandei electorale după această dată include afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice sau private, și sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumite partide, alianţe sau candidaţi independenţi.
În ziua scrutinului și până la sfârșitul votării, organizatorii evenimentelor de orice gen și participanții la acestea nu pot desfășura acțiuni de propagandă electorală. De asemenea, organizarea evenimentelor nu trebuie să obstrucționeze accesul persoanelor la secțiile de votare în preziua votării, între orele 18:00 – 19:00, și în ziua votării, între orele 6:00 – 23:59, mai precizează BEC.