Adolescent de 16 ani, dosar penal după ce a accidentat o fetiță cu trotineta electrică

Un băiat de 16 ani din Neamț este cercetat penal după ce a lovit cu trotineta electrică o fetiță de 6 ani și a fugit de la locul accidentului. Mama fetiței a sunat la 112. În urma impactului, fetița a fost rănită și a fost transportată la spital.

Accidentul a avut loc pe o stradă din Piatra-Neamț. Băiatul în vârstă de 16 ani se deplasa pe o trotinetă electrică atunci când a intrat în coliziune cu fetița de 6 ani, care traversa strada.

Potrivit sursei citate, imediat după impact, adolescentul a fugit de la locul accidentului. Mama fetiței a apelat numărul de urgență 112 și a raportat incidentul.

În timp ce fetița era transportată la spital pentru îngrijiri medicale, polițiștii au început căutările pentru a-l găsi pe băiat, considerat vinovat de producerea accidentului.

„În urma cercetărilor efectuate de poliţişti s-a stabilit că, în timp ce o persoană se deplasa pe trotineta electrică, pe strada Gavril Galinescu, ar fi acroşat-o pe minora în cauză, care traversa strada. În urma evenimentului produs, conducătorul trotinetei a părăsit locul accidentului fără încuviinţarea poliţiei, minora fiind transportată la o unitate medicală, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Urmare a activităţilor informativ-operative desfăşurate de poliţişti, a fost identificat autorul accidentului rutier, un minor în vârstă de 16 ani, din localitatea Negreşti”, au transmis, pentru sursa citată, reprezentanții IPJ Neamţ.

Noi reglementări privind utilizarea trotinetelor și bicicletelor electrice

trotinete electrice
SURSA FOTO: Dreamstime

Începând cu 1 ianuarie 2024, România a implementat noi reglementări privind utilizarea trotinetelor și bicicletelor electrice pe drumurile publice. Aceste măsuri au fost adoptate pentru a asigura compensarea daunelor pentru victimele accidentelor rutiere și pentru a impune obligația de a încheia polițe de asigurare RCA (Răspundere Civilă Auto) pentru aceste vehicule.

Potrivit noilor reglementări, pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul trebuie să fie în vârstă de cel puțin 16 ani.

În plus, trotinetele electrice utilizate în regim de self-service vor fi supuse unui chestionar obligatoriu referitor la legislația rutieră în momentul efectuării plății în aplicație.

În plus, bicicletele, trotinetele electrice și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie dotate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizante-fluorescente. Totodată, este impusă purtarea căștii de protecție pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, cu excepția situațiilor în care trotinetele sunt închiriate.

Modificare privind legea trotinetelor electrice

Una dintre cele mai importante modificări aduse de noua legislație este introducerea obligativității de a avea o asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în cazul pagubelor produse terților de trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice.

Această măsură a fost implementată în urma constatării că un număr tot mai mare de vehicule noi, cum ar fi trotinetele și bicicletele electrice, nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării, dar sunt implicate în accidente rutiere, generând daune materiale și vătămări corporale.

Proiectul de lege adoptat de Guvern are la bază necesitatea de a compensa pagubele suferite de victimele accidentelor de circulație provocate de vehicule care, deși nu sunt înmatriculate sau înregistrate, sunt utilizate în trafic sau în zone private deschise circulației publicului.

Aceste vehicule, care funcționează fie cu motoare pur electrice, fie cu echipamente auxiliare, trebuie să fie incluse în definiția de „vehicul” pentru care este impusă obligația de a avea asigurare RCA în Uniunea Europeană și în România.