Devine obligatoriu pentru România. Avem termen 30 august. Ordinul venit de la vârful UE

romania ue uniunea europeana harta

SURSA FOTO: Dreamstime

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, are o nouă cerere pentru toate statele membre ale blocului comunitar. Acestea au timp până pe 30 august să îndeplinească dorința președintelui CE. Despre ce este vorba, de fapt?

UE cere paritate pentru funcția de comisar european

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a trimis o scrisoare către statele membre ale Uniunii Europene, cerând ca fiecare să propună doi candidați – un bărbat și o femeie – pentru postul de comisar european în viitorul executiv comunitar. Termenul limită pentru aceste nominalizări este 30 august, conform informațiilor furnizate de France Presse.

În fiecare Colegiu al comisarilor europeni, care formează conducerea politică a Comisiei Europene pentru un mandat de cinci ani, fiecare stat membru are câte un reprezentant. Reconfirmată pentru al doilea mandat de președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a subliniat dorința de a avea o reprezentare egală între bărbați și femei în cadrul Colegiului comisarilor.

Von der Leyen a menționat că singura excepție de la această regulă va fi atunci când un comisar în exercițiu își va continua mandatul în viitorul executiv al UE. Ea a subliniat că scopul este de a atinge o paritate între bărbați și femei în Colegiul comisarilor.

Interviurile cu candidații vor începe la jumătatea lunii august. Cei selecționați vor fi audiați de comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Întreaga Comisie va trebui să obțină votul eurodeputaților.

Care sunt nominalizările curente din UE?

Mai mulți comisari europeni actuali și-au exprimat dorința de a rămâne în funcție în viitoarea Comisie, inclusiv:

  • Margaritis Schinas din Grecia
  • Didier Reynders din Belgia
  • Wopke Hoekstra din Olanda, acesta din urmă fiind susținut oficial de guvernul olandez

Premierul irlandez Simon Harris l-a propus pe fostul său ministru Michael McGrath ca viitor comisar european. Totuși, acesta nu a făcut o propunere similară și pentru o femeie.

SURSA FOTO: Pexels.com

Situația este complicată în anumite țări, precum Belgia și Franța

Mai precis, absența unui guvern cu atribuții depline creează probleme în acest sens. La sfârșitul lunii iunie, președintele Emmanuel Macron a declarat la Bruxelles că dorește să îl păstreze pe actualul comisar european Thierry Breton și în viitoarea Comisie.

Totuși, există dezbateri juridice cu privire la dreptul șefului statului francez de a face această nominalizare. Dezbaterile vin în contextul în care recentele alegeri legislative din Franța nu au dus la formarea unei majorități parlamentare. Drept urmare, nu au dus la formarea unui nou Executiv.

Marți, Emmanuel Macron a anunțat intenția de a numi noul guvern înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Paris, până la „jumătatea lunii august”.