Impozit pentru cei care vor să cumpere un teren agricol
Pe 30 aprilie, a fost publicată în Monitorul Oficial o nouă lege care reglementează vânzarea terenurilor agricole. Aceasta schimbă complet regulile de vânzare aplicabile în cazul terenurilor extravilane.
De acum înainte, cei care nu respectă prevederile noii legi trebuie să fie conștienți că contractul de vânzare-cumpărare va fi declarat nul. Mai exact, tranzacțiile vor fi anulate dacă nu se achită impozitul obligatoriu aferent acestor terenuri.
Legea publicată în Monitorul Oficial conține un nou articol care stabilește în mod clar obligația de plată a acestui impozit. Aliniatul (2) al articolului 16 din lege stabilește condițiile pentru transferul de proprietate al terenurilor agricole.
Potrivit actului normativ, „înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea prevederilor art. 4(2) referitoare la obligația de plată a impozitului este interzisă și se sancționează cu nulitatea relativă”.
Cum se stabilește impozitul care condiționează tranzacția și cine trebuie să îl achite
Practic, un teren agricol poate fi vândut înainte de expirarea termenului de 8 ani de la achiziționare. Cu toate acestea, acest lucru este posibil numai în cazul în care vânzătorii își îndeplinesc obligația de a plăti impozitul.
Acest impozit reprezintă 80% din diferența dintre valoarea terenurilor agricole la data vânzării și cea la data cumpărării. Valoarea terenurilor incluse în tranzacție este stabilită de către camera notarilor publici.
În plus față de plata impozitului, noua lege include și câteva dispoziții noi care definesc excepțiile de la aplicarea regulilor existente.
Legea prevede că „terenurile agricole situate în intravilan și terenurile care formează un singur imobil, identificat printr-un singur număr cadastral, compuse parțial dintr-o suprafață majoritară aflată în intravilan, cu categoria de folosință curți/construcții, și parțial în extravilan, cu destinație agricolă, nu intră sub incidența prezentei reglementări”.
De acum înainte, cetățenii români care intenționează să încheie astfel de tranzacții trebuie să se asigure că respectă dispozițiile noii legi. În caz contrar, contractul de vânzare-cumpărare va fi declarat nul, iar tranzacția nu va fi valabilă.
Se schimbă legea vânzării terenurilor agricole
Amintim că se schimbă legea vânzării terenurilor agricole. Un proiect de lege în acest sens a fost recent depus la Senat. Noile reguli propuse de inițiatori se referă la dreptul de preempțiune al vecinilor terenului pus în vânzare.
În legislația actuală, conform Legii nr. 17/2014, dreptul de preempțiune este acordat doar vecinilor care dețin terenuri agricole. Dacă acest proiect va fi adoptat, dreptul de preempțiune va fi extins tuturor vecinilor, indiferent de categoria de folosință a terenului învecinat.
Propunerea legislativă vizează modificarea Legii nr. 17/2014 privind reglementarea vânzării terenurilor agricole situate în extravilan și extinderea categoriilor de preemptori în cazul vânzării acestor terenuri.
Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 17/2014, referitoare la vânzarea terenurilor agricole din extravilan, și a Legii nr. 268/2001, care se ocupă de privatizarea societăților responsabile cu administrarea terenurilor agricole proprietate publică și privată a statului, precum și înființarea Agenției Domeniilor Statului, a fost înregistrat la Senat. Proiectul va urma procesul legislativ necesar pentru a putea fi adoptat și intra în vigoare. Mai multe puteți citi aici.