Fotografierea și filmarea buletinelor de vot sunt interzise

Regulile pentru ziua de 9 iunie. Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat o Hotărâre care interzice fotografierea sau filmarea buletinelor de vot. Această măsură, destinată combaterii fraudei electorale, se aplică atât în țară, cât și în străinătate.

Reglementarea se aplică și în cazul în care te fotografiezi pe tine cu elemente electorale în cadru. Tentația de a face acest lucru la #18 ani este mare, fiind un trend pe rețelele sociale.

În plus, BEC a aprobat modelul unui afiș care va fi tipărit și afișat în toate secțiile de votare. Afișul respectiv spune clar că „Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă și constituie contravenție”.

afiș alegeri, 9 iunie 2024
Afiș alegeri 9 iunie 2024; SURSA FOTO: BEC

Cum poți fi sancționat dacă îți faci poză cu buletinul de vot

Regulile pentru ziua de 9 iunie. Potrivit Legii nr. 115/2015, încălcarea acestei interdicții poate atrage sancțiuni cuprinse între 600 și 1.000 de lei. Conform articolului 108 lit. o) al acestei legi, fotografierea sau filmarea buletinului de vot în timpul exercitării dreptului de vot este considerată o contravenție.

Această măsură are ca scop prevenirea acordării de foloase în schimbul votului. Au fost cazuri în care alegătorii primeau bani dacă furnizau dovada fotografică că au votat pentru un anumit candidat.

În ziua alegerilor, președinții birourilor electorale sunt responsabili să expună afișele cu interdicția de fotografiere în mod vizibil în secțiile de votare.

Prin această măsură, se urmărește ca toți alegătorii să fie informați cu privire la interdicția de a fotografia sau filma buletinele de vot și la sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării acesteia.

Contravenții electorale

  • Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în afara acestuia, până la o distanță de 500 metri, se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 de lei.
  • Distribuirea, inclusiv de către candidați, de băuturi alcoolice în secția de votare și în afara acesteia, pe o rază de 500 metri, dar și comercializarea și consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare se pedepsește cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei.
  • Continuarea campaniei electorale prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum și sfătuirea alegătorilor, la sediul secțiilor de votare sau în jurul acestora pe o rază de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianțe politice, alianțe electorale ori candidați independenți se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 lei.
  • Cu amendă de la 600 la 1.000 de lei se sancționează prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, cu excepția însoțitorului solicitat de alegător, din motive temeinice constatate de președintele biroului electoral al secției de votare.
  • Aceeași amendă se poate aplica și persoanelor care refuză accesul în localul de vot al membrilor și operatorilor de calculator ai biroului electoral al secției de votare, candidaților, persoanelor acreditate potrivit legii, jurnaliștilor și persoanelor care își exercită dreptul de vot.
  • De asemenea, alegătorii care își fotografiază sau filmează prin orice mijloace buletinul de vot, în timpul exercitării dreptului de vot, riscă o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.

Infracțiuni electorale prevăzute în Codul Penal

  • Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
  • Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Sunt exceptate bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.
  • Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
  • Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, dar dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.