Premierul Mugur Isarescu nu si-a tinut cuvantul dat, nu mai devreme de luna aprilie, sefului Executivului ungar, Viktor Orban. In timpul vizitei oficialului maghiar, un subiect fierbinte pe ordinea de zi a discutiilor bilaterale a fost tratamentul discriminatoriu aplicat importurilor de carne din Ungaria. Mai precis, in timp ce toate aceste importuri provenite din statele CEFTA sunt taxate in vama romaneasca cu 28%, celor din Ungaria li se aplica un "bir" de 45%. Diferenta este data de taxa de s
Premierul Mugur Isarescu nu si-a tinut cuvantul dat, nu mai devreme de luna aprilie, sefului Executivului ungar, Viktor Orban. In timpul vizitei oficialului maghiar, un subiect fierbinte pe ordinea de zi a discutiilor bilaterale a fost tratamentul discriminatoriu aplicat importurilor de carne din Ungaria. Mai precis, in timp ce toate aceste importuri provenite din statele CEFTA sunt taxate in vama romaneasca cu 28%, celor din Ungaria li se aplica un „bir” de 45%. Diferenta este data de taxa de salvgardare (protectie) introdusa in 1999 de cabinetul Vasile, cu termen de valabilitate pana in iulie a.c.
Termen nerespectat, de vreme ce autoritatile de la Bucuresti au decis, la inceputul acestei luni, prelungirea aplicarii taxelor protectioniste de 45% la importurile de carne din Ungaria. Explicatia oficiala a gestului consta in invocarea perturbarilor existente pe piata romaneasca, invadata pana nu de mult de importurile ieftine din Ungaria.
Animale putine, dupa buget
Pentru Asociatia Romana a Carnii (ARC), reprezentanta intereselor procesatorilor de carne, hotararea guvernamentala nu-si are locul. „Ne-am opus prelungirii protectiei vamale pentru ca s-au schimbat conditiile pietei fata de momentul in care aceasta a fost promovata. Acum, productia din fermele romanesti s-a injumatatit”, afirma Mihai Lungu, presedintele ARC.
„Sunt mai putine animale, dar ce sa facem, sa le omoram si pe cele care au ramas?”, spune Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. „Protejarea sectorului de productie intern trebuie sa fie o prioritate in politica guvernamentala”, mai spune Van.
Conflictul de interese dintre producatorii si procesatorii de carne a dus, in ultimul an, la autosuspendarea ARC din Uniunea Interprofesionala pentru Agricultura si Alimentatie. Uniunea cu pricina ii reunea initial pe toti cei angrenati in industria carnii, procesatori si crescatori de animale, deopotriva. Initial, pentru introducerea taxei de salvgardare au luptat si unii si altii de aceeasi parte a baricadei. Acum se lupta intre ei. Mezelarii pierd la buzunar. Materia prima de pe piata interna are preturi piperate (producatorii nu si-au restructurat activitatea), deci si mezelurile se vand scump. Sau, mai bine zis, nu se prea vand, spre deosebire de cele provenite din Cefta si din UE. Nu pentru ca cele din urma ar fi mai bune, ci pentru ca se produc cu alte costuri si stimulente comerciale.
Dar dincolo de polemica tipic damboviteana, la care ministerele de resort se dau cu cei mai „convingatori”, realitatea este mult mai grava. Reinnoind aplicarea taxei de salvgardare la importurile de carne din Ungaria, Romania incalca acordul GATT, al carei semnatar este, alaturi de vecinii din CEFTA. Si daca acest aspect nu sensibilizeaza autoritatile romane, in mod sigur un altul, de impact maxim in plina campanie electorala, o va face. Cresterea preturilor produselor din carne ajuta crescatorii sa nu dispara de pe piata, favorizandu-i in fata competitorilor si incurajand inertia. In razboiul carnii, cu adevarat pierd doar consumatorii.