Schimbare pentru posesorii de permis de conducere
Toți posesorii de permis de conducere trebuie să afle despre noua inițiativă a Colegiului Psihologilor din România. Psihologii doresc ca șoferii să fie obligați să treacă testarea psihologică la fiecare schimbare/reînnoire a permisului. Același lucru ar fi valabil și pentru cei care au avut permisul suspendat.
Această propunere a fost argumentată în cadrul dezbaterii publice referitoare la proiectul de lege care vizează modificarea legislației rutiere.
Potrivit specialiștilor în psihologie din România, accidentele rutiere severe ar putea fi reduse semnificativ prin implementarea unui sistem de monitorizare și evaluare periodică a șoferilor. În prezent, cei care obțin permisul de conducere sunt supuși unei singure evaluări înainte de a începe cursurile în cadrul școlii de conducere.
„Aspecte de agresivitate, şicanări în trafic, oprirea automobilului, persoane care devin violente şi îi agresează pe ceilalţi participanţi la trafic. Lucrurile acestea pot fi identificate.
În cazul lor pot fi făcute recomandări, astfel încât să beneficieze de programe de consiliere”, a explicat dr. Edmond Cracsner, președintele Colegiului Psihologilor din România.
Propunerea nu a fost pe placul participanților la dezbatere
Proiectul de lege care vizează modificarea legislației rutiere a fost inițiat în urma tragediei provocate de accidentul din 2 Mai. Reacțiile la inițiativa Colegiului Psihologilor din România au fost ferme.
„Eu ştiu ce a fost în trecut cu evaluarea psihologică şi ce se realiza cu ea. Dacă nu ştiţi, interesaţi-vă! Hai să nu ne mai întoarcem!”, a fost opinia unui participant la dezbatere.
Un alt participant era nemulțumit de costul acestor testări.
„Dacă rămâne un cetăţean român fără permis, hai să-l ducem şi la psiholog? Cine plăteşte evaluarea asta? Tot cetăţeanul, evident!”, a spus altcineva.
Oficialii au anunțat, în cadrul dezbaterii, că vor realiza o cercetare pentru a vedea cum se procedează în alte țări europene.
„O să analizăm propunerea dvs. și o să consultăm cum preschimbă și alte state permisele. Bineînțeles, trebuie să fim sub umbrela directivei europene, ca să nu depăşim limitele ei”, a precizat Brăcea Florentin, director DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor).
Sindicatele din poliție au ridicat obiecții în legătură cu anumite schimbări propuse în Codul Rutier. Printre preocupările exprimate se numără eliminarea avertismentelor pentru anumite abateri ale șoferilor, cum ar fi utilizarea necorespunzătoare a luminilor autovehiculului sau staționarea în locuri interzise.
„Polițistul e singurul care trebuie să constate, prin propriile simțuri, o contravenție, și bineînțeles să țină cont la aplicarea avertismentului de conduita socială a conducătorului auto, de împrejurările producerii faptei, și așa mai departe”, a explicat, la rândul său, Dan Saltelechi, vicepreședintele Europol, potrivit stirileprotv.ro.
Sindicatele din poliție au ridicat și o altă obiecție. Ea se referă la propunerea de confiscare a mașinilor folosite de traficanții de droguri. Acestea au atras atenția că, în multe situații, suspecții utilizează taxiuri, mașini închiriate sau chiar mașini furate.
Pentru a nu afecta persoanele oneste, polițiștii solicită menținerea legii în forma actuală și lăsarea deciziei privind confiscarea în mâinile procurorilor, așa cum se întâmplă în prezent.
Propunerile urmează să fie analizate, după care proiectul de lege va ajunge la Parlament. Acest proiect propune 40 de modificări ale legislației rutiere actuale. Vor fi și 9 modificări care vizează combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.