Republica Cehă și Polonia au reînnoit cooperarea privind gazoductul Stork II, ambele țări manifestându-și sprijinul pentru proiect, a declarat premierul ceh Petr Fiala jurnaliștilor la Forumul Economic din Karpacz, marți seară, în urma discuțiilor cu premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Dezvoltarea gazoductului Stork II, care ar urma să plece de la granița cehă până la Świnoujście, în Polonia, va permite o diversificare suplimentară a livrărilor de gaze naturale în Europa, reducând în același timp dependența de gazul rusesc. Planurile pentru gazoduct, susținute de UE, au fost oprite de administrația fostului premier Andrej Babiš în 2018.
Fiala și Morawiecki au fost de acord că finalizarea Stork II reprezintă o soluție la actuala criză energetică și la securitatea energetică generală a Europei Centrale.
„Am fost de acord că este necesar să găsim o soluție europeană, că este necesar să intervenim asupra prețurilor la energie astfel încât acestea să fie acceptabile pentru cetățeni și firme”, a declarat Fiala, adăugând că actualele structuri de stabilire a prețurilor la energie trebuie să se schimbe.
„Sunt mai multe variante care pot fi aplicate. Trebuie să vorbim neapărat de o formă de plafonare a prețurilor”, a spus Fiala, care crede că viitoarea reuniune de vineri a liderilor din industria energetică din statele membre ale UE ar putea produce această soluție.
Proiectul, crucial pentru Cehia
Premierul a calificat proiectul drept crucial pentru asigurarea securității energetice viitoare a Cehiei. Conducta Stork II ar reduce dependența de gazul rusesc prin conectarea rezervoarelor de stocare a gazului natural lichefiat din Świnoujście și insula croată Krk. Prima parte, Stork I, a conectat Polonia și Cehia în 2011, dar a permis doar fluxul de gaze din Cehia către Polonia, nu și în cealaltă direcție.
Planul de interconectare a sistemelor de gaze ale Cehiei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei a apărut pentru prima dată în timpul președinției cehe a UE, în 2009.
„Dacă guvernul anterior ar fi lucrat la conducta Stork II, situația noastră actuală ar fi fost diferită. Slovacia a deschis recent interconectarea cu Polonia, iar noi suntem abia la început”, a declarat Fiala.
Babiš a respins anterior criticile lui Fiala, spunând că proiectul nu a reușit să fie lansat din cauza lipsei de interes din partea Poloniei. Încă din iulie, Fiala a declarat că Cehia plănuiește o interconectare directă cu un gazoduct din Polonia, scrie expats.cz.