Traian Băsescu a vorbit despre serviciul militar obligatoriu în România și a susținut că țara noastră nu este „capabilă să se apere singură în momentul de față”.
Băsescu a vorbit despre serviciul militar obligatoriu în România
Fostul președinte a amintit de faptul că avem deja trupe ale NATO și SUA pe teritoriu, în contextul stării de alertă generate de războiul din Ucraina.
„Bun, la noi, în momentul de față, datorită stării de alertă în care se află NATO, nu numai că avem deja trupe NATO pe teritoriu, ci și trupe ale Statelor Unite. La Kogălniceanu nu-i bază NATO, e bază a Statelor Unite, la Cincu este bază NATO, deci avem deja militari NATO pe teritoriu și ar veni mult mai repede. Poate să se supere cine o vrea, România nu este capabilă să se apere singură în momentul de față”, a declarat Traian Băsescu la B1TV.
Dotarea Armatei Române a fost neglijată
Fostul președinte a spus apoi că dotarea Armatei Române a fost neglijată atât în mandatul său, cât și în cel al președintelui Iohannis. Totuși, acest lucru s-a schimbat când Rusia a declanșat războiul din Ucraina.
Băsescu a argumentat apoi că „factorul politic este primul responsabil” pentru situația în care se află Armata Română.
„Pentru că s-a neglijat și în mandatul meu, și în mandatul lui Iohannis până când a apărut invazia din Ucraina, s-a neglijat dotarea Armatei – și aici este clar că factorul politic este primul responsabil”, a mai spus Traian Băsescu.
Fostul lider de la Cotroceni a vorbit despre reintroducerea armatei obligatorii
El a fost întrebat de ce consideră că reintroducerea armatei obligatorii este necesară. Astfel, Băsescu a răspuns că „trebuie să fim capabili să rezistăm 30 de zile”.
„Exact din motivul pe care vi-l spuneam, trebuie să fim capabili să rezistăm 30 de zile”, a răspuns Băsescu.
Fostul lider de la Cotroceni a dat apoi exemplul Ucrainei și a subliniat că „nu vor putea să își atingă obiectivele”, indiferent de tehnica acordată de Occident, dacă n-au militari pregătiți să exploateze tehnologia și trupe suficiente să reziste pe teren.
„Oricâtă tehnică îi va da Occidentul, dacă n-au trupe pregătite să exploateze tehnica și trupe suficiente să reziste pe teren, nu vor putea să își atingă obiectivele, ca să nu vorbim că eu nici acum nu știu care e obiectivul țărilor occidentale în acest război”, a mai spus fostul președinte.
Băsescu și-a încheiat mesajul printr-o declarație despre obiectivul Ucrainei. El s-a întrebat care este obiectivul lor și de ce primesc armament.
„Recâștigarea tuturor teritoriilor câștigate de ruși, stoparea înaintării rușilor pe teritoriul Ucrainei, care este obiectivul, ce vrem noi, de ce îi dăm armament Ucrainei?”, a conchis Băsescu.
Zelenski ar dori ca Rusia să participe la viitorul summit de pace organizat de Kiev
În altă ordine de idei, Volodimir Zelenski a afirmat că ar dori ca Rusia să participe la viitorul summit de pace organizat de Kiev. Această declarație a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă în capitala ucraineană.
Inițiativa lui Zelenski vine după summitul de pace desfășurat la jumătatea lunii iunie în Elveția. La momentul respectiv, Rusia nu a fost invitată.
Aproximativ 100 de țări au fost reprezentate, însă absența Rusiei și a Chinei, aliatul diplomatic al Moscovei, a fost notabilă.