În urmă cu mai bine de un an, Roche România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața farmaceutică locală, cerea insolvența distribuitorului farma Relad Interrnational, un alt mare jucător din domeniu. A urmat o perioadă grea pentru distribuitorul de medicamente, mai mulți creditori cerându-i insolvența. O serie de probleme au fost legate și de anumite întârzieri ale plăților către furnizori. Iar surse din piață vorbeau atunci de datorii de zeci de milioane de euro.
Oficial, Relad International și Relad International Pharma, cu o cifră de afaceri cumulată de peste 300 de milioane de euro, au cerut anul trecut să intre în insolvență. Instanța a dat curs cererii Relad International Pharma în noiembrie 2010, compania intrând în lichidare, iar la începutul lui aprilie 2011, s-a aprobat intrarea în reorganizare pentru Relad International.
”Hoffman la Roche este unul dintre creditorii Relad International (…). Pe rolul instanțelor din București se află un litigiu formulat de către Relad International împotriva Hoffmann La Roche, având ca obiect plata prejudiciului suferit de Relad International ca urmare a neexecutării şi/sau executării necorespunzătoare de către Hoffman la Roche a unui contract de distribuţie”, spune acum acum Dan Berciu, administrator special Relad International.
Era de așteptat ca, anul acesta, activitatea comercială să se diminueze din cauza procedurii insolvenței și a măsurilor de restructurare a companiei. Berciu nu intră în amănunte legate de problemele cu care se confruntă acum societatea și nici nu dă detalii legate de cifre. ”Administratorul judiciar pregătește, potrivit informațiilor pe care le deținem, un plan de reorganizare a societății”, mai spune el.
În România, afacerile cu medicamente au adus profituri mari companiilor ditribuitoare, mai ales înainte de declanșarea crizei.