Victoria lui Trump, implicații pentru politica europeană și relația cu România
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale din România, a comentat recent victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA.
El consideră că al doilea mandat al acestuia va aduce schimbări majore pe scena internațională, influențând direct politica europeană și implicit poziția României în raport cu Statele Unite.
Așteptările lui Geoană pentru al doilea mandat Trump
Geoană anticipează că Trump, în al doilea său mandat, va fi mai bine organizat și mai influent.
Spre deosebire de primul său mandat, care a fost uneori marcat de neînțelegeri și instabilitate în interiorul Casei Albe, noua administrație Trump va veni „cu o armată de oameni extrem de loiali” și va avea o structură solidă, a declarat Geoană.
În acest sens, diplomatul român a subliniat că pe 20 ianuarie, la învestirea lui Trump, toți ambasadorii americani din întreaga lume vor fi schimbați, înlocuindu-se cu membri ai noii echipe prezidențiale.
„Lumea se schimbă,” a spus Geoană, previzionând o „a doua președinție Trump mai viguroasă decât prima.”
El a explicat că Trump a acumulat experiență în primul mandat și va reveni la Casa Albă cu o viziune mai clară și o agendă ambițioasă, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional.
„ A învățat în primul mandat ce înseamnă puterea, va veni cu o armată de oameni extrem de loiali, nu va mai fi o Casă Albă dezorganizată, cum a fost prima dată, va fi una extrem de organizată.
La 20 ianuarie, toți ambasadorii americani din toată lumea își depun demisia automat, pentru că au fost numiți de fostul președinte și cred că va intra foarte rapid în pâine începând cu 20 ianuarie, cu o agendă transformatoare internă și internațională. Să fim pregătiți.
Vorbeam cu foștii mei colegi de la NATO și se pregătesc, și la NATO, pentru primele luni cu cu președintele Trump. Am fost acolo când a venit prima dată și a venit cu mesaje destul de intense, iar după aceea, lucrurile au început să se stabilizeze.”, a declarat Mircea Geoană.
Impactul asupra relațiilor transatlantice și NATO
Geoană a precizat că victoria lui Trump va genera efecte directe și asupra organizațiilor internaționale precum NATO.
„Am fost acolo când a venit prima dată și a venit cu mesaje destul de intense, iar după aceea, lucrurile au început să se stabilizeze,” a afirmat Geoană.
El a menționat că foștii săi colegi de la NATO se pregătesc deja pentru „primele luni cu președintele Trump,” așteptându-se la o abordare „transformatoare” din partea acestuia.
Geoană consideră că relația transatlantică ar putea trece prin modificări în timpul mandatului lui Trump, cu o atenție sporită asupra alianțelor bilaterale. În acest context, România trebuie să fie pregătită să colaboreze cu noua administrație americană, pentru a menține stabilitatea relațiilor de securitate și cooperare economică.
Oportunități pentru România în relația bilaterală cu SUA
Geoană a subliniat importanța relației bilaterale dintre România și Statele Unite în contextul unei posibile prioritizări a abordărilor bilaterale de către Trump.
În opinia sa, „relația bilaterală cu America devine mai importantă decât înainte de alegerea lui Trump,” având în vedere că noul președinte ar putea pune accent pe relațiile directe, în detrimentul celor multilaterale.
„Rutte trebuie să spun că este o alegere bună și sunt convins că și la NATO, și în plan bilateral o să știm să lucrăm cu noul președinte, cu noua administrație, pentru a ține relația transatlantică în picioare.”
Iar pentru România, relația bilaterală cu America devine mai importantă decât înainte de alegerea lui Trump, pentru că în clipa de față, uitându-se la relațiile sale din toată lumea, cred că există o preferință mai mare către bilateral, cum se spune, diplomatic, față de multilateral. Deci e foarte important să începem bine și cu dreptul relația cu noua administrație.”, a mai adăugat Mircea Geoană.