Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la începutul anului 2020, însă nici până acum, cele două mari puteri ale globului nu au reușit să ajungă la un acord. Totodată, relația dintre ele continuă să fie una problematică.
Marea Britanie și Uniunea Europeană sunt departe de un acord. David Frost, fost negociator britanic pentru Brexit, a precizat marți că relaţiile Londrei cu Uniunea Europeană au fost problematice după ce Regatul Unit a ieşit de pe orbita blocului comunitar, cu dezacorduri legate de vaccinurile anti-COVID-19 şi o ameninţare de a ocoli măsurile de salvgardare în Irlanda de Nord, informează Reuters, citată de Agerpres.
Totodată, încearcă să fie optimist și speră că cele două mari puteri ale globului vor putea trece peste acest impas.
”Ca să fiu cinstit, relaţia a fost mai zdruncinată în ultimele şase săptămâni, cred că a fost problematică şi sper că vom trece peste asta”, a declarat Frost în faţa unei comisii a Camerei Lorzilor a parlamentului britanic.
El a mai adăugat că este probabil ca Uniunea Europeană să solicite prelungirea perioadei necesare pentru ratificarea acordului cu Londra privind relaţiile comerciale post-Brexit.
Relația dintre Marea Britanie și UE este incertă
”Am auzit la nivel informal astăzi că probabil vom primi o cerere oficială de a prelungi perioada de două luni care este prevăzută în tratat pentru ratificare de partea UE”, a spus David Frost.
Totuși, fostul negociator al Brexit-ului a precizat că trebuie așteptat și văzut ce conține această solicitare și ce își dorește și Uniunea Europeană.
”Aşteptăm să vedem în ce constă acea solicitare şi cu cât doresc ei (UE, n.red.) să extindă procesul. Evident, acest lucru este puţin dezamăgitor dat fiind că am discutat asta cu numai o lună în urmă”, a adăugat el.
De cealaltă parte însă, Frost a mai anunţat că în prezent au loc discuţii asupra unui potenţial memorandum de înţelegere cu Uniunea Europeană cu privire la serviciile financiare.
De menționat este faptul că Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la începutul anului trecut. După un an de zile, cele două mari puteri ale globului nu au reușit să ajungă la un acord comercial, iar pandemia a creat o serie de tensiuni.