Ungaria a făcut progrese enorme în domeniul politicii externe şi în urmărirea obiectivelor sale diplomatice, în pofida condiţiilor uneori adverse din politica internaţională şi în contextul schimbărilor "adânci şi fundamentale" produse în ţară de la venirea la putere a guvernului Viktor Orban, în urmă cu 2 ani, conform lui Martonyi. Şeful diplomaţiei ungare a apreciat şi că relaţiile dintre Budapesta şi Belgrad s-au îmbunătăţit substanţial în ultimii doi ani.
El a invocat criza economică, subliniind că aceasta s-a manifestat mai grav decât era de aşteptat şi că a fost concentrată asupra blocului european, fapt care a avut un impact serios asupra eforturilor diplomatice.
Conform diplomatului ungar, Ungaria a urmărit, în relaţiile sale cu ţările vecine, să-şi urmeze interesele printr-o politică bazată pe valori. Prin adoptarea şi intrarea în vigoare a legii cetăţeniei din 2011, Ungaria a îndeplinit un obiectiv important al politicii sale naţionale, a mai susţinut el, adăugând că va continua dialogul cu Slovacia pentru rezolvarea unor dispute care încă au rămas în acest domeniu.
Janos Martonyi a mai susţinut că prioritare rămân şi politicile cheie de integrare, aşa cum este politica de coeziune europeană sau politica agricolă comună, care trebuie să funcţioneze corect.
El şi-a exprimat speranţa că, din primăvara anului 2013, Ungaria nu va mai intra sub incidenţa restrictivei proceduri de deficit a UE. Pentru a atinge acest deziderat, a explicat el, deficitul naţional trebuie menţinut timp de 1 an sub pragul de 3% din PIB.