Cu ocazia unei reuniuni cu investitorii care a avut loc la New York, Elena Burmistrova, directorul diviziei de export Gazprom Export, a mai spus că preţul redus al gazelor în Europa ar putea limita livrările de gaze naturale lichefiate în regiune.

Vânzările de gaze naturale în Europa

Vânzările de gaze naturale în Europa reprezintă o sursă crucială pentru veniturile realizate de grupul rus de stat Gazprom, care se confruntă cu preţurile reduse şi rivalitatea venită din parte altor surse de gaze, precum gazele naturale lichefiate, potrivit agerpres.ro

În paralel, producătorii de gaze din SUA mizează pe exporturile de gaze lichefiate pentru a-şi putea continua creşterea semnificativă din ultimii ani şi a putea valorifica cantităţile mari de gaze rezultate în urma extracţiei de petrol din formaţiunile de şist Acest lucru ameninţă dominaţia Gazprom pe piaţa din Europa.

Exporturile SUA de gaze lichefiate

În anul 2018, exporturile SUA de gaze lichefiate au crescut cu 53%, pentru ca în 2019 să înregistrez un salt de 68% iar în 2020 sunt prognozate să înregistreze un avans de 30%.

Burmistrova a recunoscut că sosirea noilor capacităţi de gaze lichefiate din SUA reprezintă un factor negativ pentru preţul gazelor în Europa. „Cu toate acestea nu înseamnă că toate volumele vor ajunge în Europa. „Mai ales, prima fază a acordului comercial dintre SUA şi China permite achiziţionarea de resurse energetice din SUA de către China în valoare de 52 miliarde dolari în următorii doi ani”, a spus Burmistrova.

Exporturile au scăzut din cauza temperaturilor

Elena Burmistrova a mai spus că exporturile Gazprom către Europa au scăzut în luna ianuarie, din cauza nivelului ridicat al stocurilor de gaze în regiune şi a temperaturilor neobişnuit de ridicate din timpul iernii.

Cu toate acestea, în prezentarea către investitori, Gazprom a informat că intenţionează să îşi menţină cota pe piaţa gazelor din Europa la 35% în următorul an, în pofida unei scăderi de 1,3% a exporturilor până la 199 miliarde metri cubi anul trecut.