Relația Rusia-Ungaria. Peter Szijjártó recunoaște dependența energetică a țării sale de Rusia

Relația Rusia-Ungaria. Statul ungar păstrează fără să ezite parteneriatul cu Rusia, în ciuda tensiunilor persistente cu Uniunea Europeană și Occidentul. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, a subliniat Rusia nu poate fi subestimată în Ucraina. Totodată, ministrul ungar a aplaudat colaborarea foarte eficientă a Budapestei cu Moscova în domeniul energetic.

Szijjártó a călătorit în Rusia pentru a lua parte la forumul energetic „Atomexpo 2024”, desfășurat în Soci. Întrebat de jurnaliștii agenției de presă TASS despre temele discuțiilor purtate la acest eveniment cu oficialii ruși, Szijjártó a menționat dependența energetică a Ungariei de Rusia.

„Aș dori să observ că Ungaria și Rusia au o cooperare extrem de eficientă în sectorul energetic. Fie că ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că fără aprovizionare din Rusia, o aprovizionare stabilă cu energie pentru Ungaria ar fi imposibilă.

Fără resursele energetice rusești, nu am fi capabili să acoperim suficient nevoile țării de gaze, petrol și combustibil nuclear”, a explicat Peter Szijjártó.

Ministrul a subliniat satisfacția Ungariei față de fiabilitatea și eficacitatea colaborării cu Federația Rusă în sfera energetică. Din această perspectivă, nu ungarii susțin că nu au niciun motiv să nu continue să consolideze această colaborare.

„În plus, suntem extrem de mulțumiți de fiabilitatea și eficiența cooperării cu Federația Rusă în domeniul energiei. Până în prezent, toate livrările de energie au fost efectuate la timp și la prețuri convenite în conformitate cu termenii contractelor. Prin urmare, nu vedem niciun motiv pentru care să nu continuăm să lucrăm pentru a extinde această cooperare”, a precizat el, citat de TASS.

Ungaria primește sprijinul Rusiei pentru extinderea centralei nucleare Paks-2

Potrivit ministrului, au existat discuții și cu reprezentanții Rosatom, lider mondial din în domeniul tehnologiilor nucleare. Discuțiile s-au centrat pe proiectul construirii centralei nucleare Paks-2 în Ungaria.

„Am avut întotdeauna relații de prietenie cu viceprim-ministrul rus Alexander Novak, care este responsabil pentru politica energetică. Am avut o întâlnire lungă cu conducerea Rosatom, unde am purtat o discuție cuprinzătoare în contextul celui mai mare și, poate, cel mai important proiect de investiții în Ungaria – construcția noii centrale nucleare Paks-2”, a adăugat șeful diplomației din Ungaria.

Aceste declarații vin după ce, în noiembrie 2023, guvernul ungar a încheiat un acord cu Federația pentru extinderea centralei nucleare de la Paks. Aceasta este situată la aproape 100 de kilometri sud de Budapesta.

Péter Szijjártó
SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter

„Acum se poate declara cu certitudine că cele două unităţi noi vor fi conectate la reţea la începutul anilor 2030”, declara Szijjártó în data de 14 noiembrie.

Ministrul a emis această declarație imediat după ce a încheiat un acord cu directorul general al Rosatom, Aleksei Lihacev. Cele două unități noi urmează să fie instalate pentru a înlocui două dintre cele patru reactoare actuale de la centrala nucleară de la Paks.

Ungaria consideră că Rusia va învinge în războiul din Ucraina

Întrebat de agenția de presă TASS cu privire la poziția Ungariei referitoare la posibilitatea trimiterea trupelor occidentale în Ucraina, ministrul de externe al Ungariei a declarat că Rusia nu poate fi învinsă în acest conflict militar. Pe de altă parte, el a adăugat că nici Rusia nu poate avea o victorie majoră. Drept urmare, Ungaria susține negocierile dintre Ucraina și Rusia.

„Poziția noastră este foarte clară când vine vorba de războiul din apropierea noastră. Credem că Rusia nu poate fi învinsă în acest război. Dar, în același timp, pe măsură ce transporturile de arme din Occident continuă, nici Rusia nu poate obține o victorie majoră. Aceasta înseamnă că negocierile trebuie să aibă loc”, potrivit lui Szijjártó.

Ungaria își dorește negocieri cât mai devreme posibil.

„Deci, dacă trebuie să aibă loc negocieri, atunci întrebarea mea este: de ce să nu le avem mai devreme decât mai târziu? Cu cât încep negocierile mai devreme, cu atât se va stabili mai devreme încetarea focului, cu atât vor muri mai puțini oameni și vor fi mai puține distrugeri. Și cu atât mai puțină va fi nevoia de reconstrucție. (…)

Prin urmare, abordarea noastră este că o încetare a focului și negocierile trebuie stabilite și începute cât mai curând posibil. Acum știm cu toții că într-o situație atât de critică, nu numai acțiunile, ci și cuvintele sunt de mare importanță. Prin urmare, când vine vorba de posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina în numele unor țări membre NATO, acest lucru este cu adevărat periculos pentru că nu vrem să ne confruntăm cu amenințarea. Riscul terifiant al unui al treilea război mondial se apropie”, a explicat el.

Peter Szijjártó face un apel pentru evitarea unui război mondial

Potrivit ministrului, Ungaria va continua să solicite tuturor aliaților și partenerilor noștri să evite orice acțiuni sau declarații care ar putea amplifica riscul unui conflict mondial.

„Ungaria va face întotdeauna apel la toți aliații și colegii noștri să se abțină de la orice acțiuni sau declarații care ar putea aduce mai aproape riscul unui război mondial.

Cred că în Europa sunt din ce în ce mai mulți oameni – iar când spun ‘oameni’ nu echivalez cu liderii politici – care încep să se gândească rațional la această problemă, și tot mai mulți oameni sunt înclinați să se opună acțiunii, care cresc risc de escaladare”, a adăugat el.

Ministrul de externe al Ungariei oferă ca exemplu propria familie pentru a-și argumenta opoziția față de confiscarea activelor rusești înghețate.

Szijjártó a fost întrebat și despre poziția Budapestei referitoare la confiscarea activelor rusești blocate în UE. Această întrebare a venit în contextul în care, recent, Josep Borrell, în calitate de șef al diplomației europene, a avansat o propunere în această direcție, însă cu precizarea că aceasta ar urma să se concentreze exclusiv pe profiturile generate de activele care sunt înghețate.

„Știți, trebuie să vă spun că povestea modului în care a suferit familia mea din cauza regimului comunist este destul de tristă. Toate bunurile noastre financiare au fost confiscate doar pentru că statul a vrut așa. Toate acestea au dus la probleme și necazuri în familia mea, așa că nu aș minți [despre ce se întâmplă] dacă aș vedea că se întoarce principiul acestui gen de expropriere.

Deci înțelegem că orice pas fără temei legal, fără o hotărâre judecătorească, de exemplu, poate duce la dileme foarte, foarte dificile. Iar cei care se opun dezinvestirii sunt îngrijorați de modul în care aceasta va afecta soliditatea economiei europene în sine sau de impactul pe care îl va avea asupra Europei ca destinație de investiții. Cred că asta provoacă îngrijorare”, a mai spus el.