Reuniunea a prilejuit un dialog „aprofundat” pe tema cooperării transatlantice, cu accent pe modalităţile prin care poate fi exploatat întregul potenţial al acesteia în dosare de actualitate, precum gestionarea efectelor pandemiei COVID-19, relaţia cu China, Procesul de Pace în Orientul Mijlociu şi Vecinătatea Estică, arată un comunicat al MAE citat de agerpres.ro.

Aurescu a salutat participarea secretarului de stat american la reuniune, amintind că, duminică, România şi SUA au celebrat împreună, ca parteneri strategici „puternici”, 140 de ani de relaţii diplomatice. El a subliniat importanţa consolidării relaţiei transatlantice, care este de importanţă „vitală”, şi a transmis un mesaj de unitate şi pragmatism, din perspectiva promovării intereselor comune şi a conjugării eforturilor UE şi SUA, precizează MAE.

Potrivit sursei citate, ministrul a evidenţiat că România susţine „ferm” parteneriatul transatlantic, UE şi SUA făcând parte din aceeaşi comunitate de valori şi de securitate.

Cu privire la situaţia statelor din Parteneriatul Estic, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru importanţa menţinerii prezenţei consolidate a SUA, alături de UE, în zonele marcate de conflicte prelungite, inclusiv în ceea ce priveşte dosarul transnistrean.

În cadrul discuţiilor cu secretarul de stat Mike Pompeo referitoare la Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea unei coordonări „deosebit de apropiate” între UE şi SUA. Şeful diplomaţiei române a menţionat că recentul Plan de Pace propus de SUA reprezintă o contribuţie „importantă” care ar putea conduce la o dinamică reînnoită pe calea procesului de obţinere a stabilităţii şi a unei păci durabile în Orientul Mijlociu.

El a reamintit că România susţine obiectivul obţinerii unui acord de pace just, durabil şi cuprinzător, bazat pe soluţia celor două state, ca singură opţiune viabilă care răspunde aspiraţiilor ambelor părţi. Orice acţiuni unilaterale trebuie descurajate întrucât pot avea consecinţe „grave” asupra securităţii regionale şi internaţionale, fiind importantă respectarea normelor relevante ale dreptului internaţional, a mai spus Aurescu.

În acelaşi timp, ministrul s-a referit la discuţia „substanţială” pe care a avut-o cu omologul israelian Gabriel Ashkenazi, la începutul lunii iunie, după instalarea acestuia în funcţie.

Ministrul român de Externe a mai subliniat necesitatea sprijinirii, de către comunitatea internaţională, a oricăror măsuri de creştere a încrederii între părţi, UE putând juca un rol relevant şi în acest sens, şi a precizat că România încurajează orice demers agreat de cele două părţi având ca obiectiv deblocarea şi încurajarea negocierilor directe între acestea.

În ceea ce priveşte China, ministrul Bogdan Aurescu a făcut referire la relevanţa aspectelor legate de conectivitate, inclusiv atenţia sporită acordată de România securităţii infrastructurii critice. În context, a reliefat potenţialul Iniţiativei celor Trei Mări, ca un exemplu concret al parteneriatului transatlantic şi al angajamentului constant al SUA, mai precizează MAE.

„În cadrul remarcilor sale, secretarul de stat Mike Pompeo a reliefat în mod pozitiv poziţionările României cu privire la reţeaua 5G şi domeniul cooperării nucleare civile şi a menţionat sprijinul acordat de SUA pentru combaterea pandemiei de COVID-19 unor state membre UE, inclusiv România”, se mai arată în comunicat.