În ce relaţie este Nicolae Ciucă şi PNL cu Eduard Hellvig: Nu ne-am supărat cu dumnealui

Nicolae Ciucă

SURSA FOTO: Facebook, Nicolae Ciucă

Eduard Hellvig a renunțat la începutul lunii iulie la funcția de director al Serviciului Român de Informaţii. Luni, 4 septembrie, Nicolae Ciucă oferă noi informații cu privire la demisie.

Eduard Hellvig nu a mai discutat cu PNL după demisie

Eduard Hellvig a demisionat în iulie din funcția de conducere a SRI. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că reprezentanții partidului său nu au mai purtat discuții cu acesta după terminarea mandatului.

„Doar nu ne-am supărat cu dumnealui. Este adevărat că după ce și-a terminat mandatul la Serviciul Român de Informații nu am mai discutat”, a declarat Nicolae Ciucă.

Cu privire la o posibilă perspectivă de colaborare dintre PNL și Crin Antonescu și Eduard Hellvig, Ciucă a zis că partidul său își respectă liderii. El a precizat că dialogul este menținut constant cu foștii lideri.

„PNL își respectă liderii, indiferent unde își desfășoară ei activitatea acum. Va continua să îi respecte și să mențină liniile de dialog cu toți oamenii de valoare din țara noastră. (…)

Eu vorbesc de fiecare dată când am posibilitatea cu Crin Antonescu, cu Vasile Blaga, cu Theodor Stolojan, cu Florin Cîțu, cu toată lumea discutăm”, afirmă Ciucă.

Declarațiile fostului director SRI cu ocazia demisiei

Sursă: YouTube, Serviciul Român de Informații

Fostul lider SRI a declarat că „este sănătos ca un director de servicii să aibă un mandat limitat. E un gest de sănătate democratică”. Acesta s-a exprima pe larg cu privire la evoluțiile SRI în mandatul său.

„Cred că este important ca societatea și cetățenii să știe că SRI s-a transformat major în acești ani, ca să poată acționa mai eficient și mai adaptat provocărilor actuale, pentru a proteja România. Suntem la finalul unui proces foarte important de reconfigurare a tuturor componentelor SRI, atât la nivel local cât şi regional.

A fost un proces menit să asigure instituţiei un sistem conceptual de securitate integrat, precum şi să îi sporească eficienţa în prevenirea şi contracararea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale”, potrivit Digi 24.

Acesta s-a exprimat mulțumit de activitatea sa în cadrul Serviciului:

„Prin ceea ce conţine şi confirmă, raportul SRI îmi oferă sentimentul îndeplinirii tuturor obiectivelor în rolul public de director al Serviciului Român de Informaţii. (…) Este momentul să constat că obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director au fost îndeplinite. Prin urmare, pot să închei etapa de viaţă pe care am parcurs-o în fruntea Serviciului Român de Informații”, a precizat fostul director SRI, citat de aceeași sursă.

Fostul director al SRI și-a finalizat studiile la Facultatea de Științe Politice și Administrație Publică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj în anul 1997. Pe parcursul perioadei de învățământ universitar, a primit o bursă din partea Fundației Soros pentru o Societate Deschisă, în cadrul proiectului „Cine guvernează sau cine deține puterea în România?”.

De asemenea, în timpul facultății, a ocupat poziția de director de programe la Institutul de Analiză Politică din Cluj. În anul 1997, la scurt timp după absolvirea facultății, Eduard Hellvig a obținut licența de broker pentru Bursa de Valori București, potrivit Wikipedia.

Potrivit unor informații care circulă în spațiul public, acesta ar putea fi propus pentru funcția de președinte.