Premierul României, Marcel Ciolacu, a efectuat o vizită oficială în Qatar, unde s-a întâlnit cu oameni de afaceri, cu reprezentanții Autorității de Investiții din Qatar și cu reprezentanții Qatari Industrial Manufacturing. Au discutat despre investiții în infrastructură, energie, agricultură și alte domenii economice importante. Au vorbit și despre Portul Constanța, Aeroportul Internațional „Traian Vuia” din Timișoara și calea ferată Predeal-Brașov.
Qatar ar putea investi masiv în România, promite Marcel Ciolacu
Qatar și România. Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Şeicul Faisal bin Qassim al-Thani, care conduce Asociația Oamenilor de Afaceri din Qatar, și cu reprezentanții Autorității de Investiții din Qatar, un fond de investiții al Qatar. A avut discuții și cu reprezentanții Qatari Industrial Manufacturing. Au discutat despre interesele comune și despre cum pot colabora mai bine.
Guvernul Ciolacu vrea să atragă mai multe investiții din Qatar în România. Execuvitul vrea să dezvolte o colaborare mai strânsă cu Qatar pentru a exploata la maxim relațiile dintre București și Doha.
România are un avantaj competitiv în domeniile imobiliar, turism, IT și securitate cibernetică, industria de apărare și producția de ape minerale. Aceste sectoare oferă oportunități pentru investiții directe din Qatar în economia României. Ar putea duce la dezvoltarea unei relații bilaterale mai strânse și mai profunde în viitor.
„Un pas concret, rezultat în urma discuţiilor, va fi crearea unui grup comun de lucru care să identifice proiecte concrete şi de interes pentru ambele părţi, pentru promovarea în rândul investitorilor interesaţi.
De asemenea, s-a discutat despre reactivarea Comisiei mixte de cooperare economică, ca o platforma potrivită pentru explorarea variantelor de diversificare a cooperării bilaterale, şi despre organizarea unui Forum de afaceri bilateral”, a explicat premierul României.
Guvernul Ciolacu este interesat de creşterea investiţiilor qatareze
„România este un furnizor de securitate energetică la nivel regional, iar sectorul nostru energetic parcurge un proces de transformare, care vizează creşterea rezilienţei, competitivităţii şi durabilităţii.
Este un domeniu interesant şi ofertant pentru oamenii de afaceri implicaţi în «energia viitorului», pentru că ne dorim introducerea de tehnologii noi, bazate pe energia regenerabilă, stocarea energiei electrice şi implementarea de sisteme cu un grad înalt de eficienţă” a adăugat liderul social-democraților.
Premierul României a vorbit și despre oportunitățile create de noile exploatații de gaze naturale din Marea Neagră și despre competența specialiștilor români.
Ei pot ajuta companiile locale să se implice în programele de dezvoltare a producției de petrol, folosind tehnici avansate pentru a extrage mai multe hidrocarburi din zăcăminte mai vechi sau mai dificil de accesat din Qatar.
Portul Constanța ar putea deveni principalul centru de distribuție al UE la Marea Neagră pentru Europa Centrală și Europa de Est
Portul Constanța oferă posibilități noi pentru transport. Poate deveni principalul centru de distribuție al Uniunii Europene (UE) la Marea Neagră pentru Europa Centrală și Europa de Est, odată cu ajustarea rutelor de transport.
În ceea ce privește infrastructura, ar putea fi extins Aeroportul Internațional „Traian Vuia” din Timișoara. De altfel, ar putea fi finanțată autostrada Comarnic-Brașov, iar căile ferate Predeal-Brașov ar putea fi modernizate.
Qatar ar fi dispus să cumpere mai multe produse românești
Se dorește facilitatea exportului produselor agricole românești în Qatar, într-un mod care să fie avantajos pentru ambele țări. S-a semnat un acord de cooperare între Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România și Ministerul Municipalității din Qatar. Acest acord se referă la regulile privind importul și exportul de animale vii și păsări.
Se urmărește extinderea colaborării în cadrul Inițiativei celor 3 Mări (I3M). I-ar oferi Qatarului șansa să devină un susținător important al conectivității la nivel regional și la nivel global și să profite de numeroasele oportunități economice oferite de acest format, inclusiv sute de proiecte în infrastructură, drumuri și tehnologie informațională.