Joe Biden încă nu l-a felicitat pe Benjamin Netanyahu
Biden nu a sunat încă pentru a-l felicita pe Netanyahu, care e pe punctul de a forma un guvern de dreapta, posibil indiciu al relațiilor viitoare mai reci.
Până acum telefonul nu a sunat. Președintele american Joe Biden nu a sunat încă pentru a-l felicita pe prezumtivul nou premier israelian Benjamin Netanyahu. În Israel – și nu numai – gestul e interpretat drept unul de răceală din partea Casei Albe. Și nu numai pentru că e binecunoscut faptul că Netanyahu însuși a amânat să-l sune pe Biden pentru a-l felicita cu ocazia victoriei prezidențiale din 2020.
Deocamdată Administrația Biden a publicat doar reacții grijuliu formulate referitor la alegerile israeliene de marți, ale căror rezultate fac aproape certă revenirea la putere a lui Netanyahu. Felicitările au sosit prin intermediul ambasadorului american în Israel, Tom Nides, alături de promisiunea că va urma curând și un telefon din partea președintelui.
Concomitent, au fost lansate mesajele uzuale privind colaborarea cu Netanyahu în domeniile în care există valori comune. Mesajul e ferm și clar: dacă o chestiune nu ține de valorile comune, nu vă așteptați la cooperare. Evident că administrațiile democrate au experiență în privința lui Netanyahu. Biden va fi doar cel mai nou președinte care-și încearcă mâna cu el.
Relații SUA-Israel vor rămâne în continuare tensionate
E improbabil ca președintele să-l agreeze pe Itamar Ben Gvir, parlamentarul instigator de extrema dreaptă care ar putea deveni curând ministru în cabinetul Netanyahu. E probabil ca Administrația Biden să decidă că acest guvern nu servește intereselor americane din Orientul Mijlociu. Cert e că declarațiile de la Washington de susținere a soluției celor două state nu prevestesc o lună de miere între noul guvern israelian și administrația americană.
Toate acestea pregătesc o dinamică a ranchiunei între Washington și Ierusalim. Pe de o parte Administrația Biden ar putea încerca să ia măsuri pentru a îngreuna funcționarea coaliției israeliene, urmărind să obțină o schimbare politică de pe urma certurilor. Pe de altă parte, SUA sunt o mare putere aflată în competiție cu China și Rusia. Acest fapt îi conferă lui Netanyahu pârghii de influență.
Se întrevede un soi de competiție totală: rămâne de văzut dacă SUA dețin suficientă influență pentru a ține în frâu – ba chiar pentru a răsturna – un guvern israelian. Sau dacă Israelul are destulă influență pentru a descuraja SUA, relatează YNET NEWS.