Ungaria îşi doreşte dezvoltarea relaţiei pe care o are cu Germania, cea mai puternică economie a Europei.
Viktor Orban: Cooperarea dintre statele membre trebuie să fie şi mai importantă decât înainte
După ce a primit felicitări din partea cancelarului Olaf Scholz, ca urmare a victoriei de la alegerile parlamentare din Ungaria, premierul Viktor Orban i-a trimis omologului său german o scrisoare de mulţumire.
Potrivit şefului biroului de presă al premierului de la Budapesta, în această scrisoare, Viktor Orban a făcut un apel la dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări.
„Europa se confruntă astăzi cu provocări în urma cărora cooperarea dintre statele membre, bazată pe respect reciproc, trebuie să fie şi mai importantă decât înainte”, a scris prim-ministrul ungar în scrisoarea trimisă lui Olaf Scholz, potrivit agenţiei de presă MTI.
Viktor Orban i-a dat asigurări cancelarului de la Berlin că este pregătit să colaboreze în acest spirit, având în vedere că dezvoltarea relaţiilor dintre Ungaria şi Germania este o chestiune de importanţă strategică, a mai afirmat şeful biroului de presă al prim-ministrului ungar.
Potrivit unui comunicat remis joi, 28 aprilie, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz l-a felicitat pe Viktor Orban pentru recentul său succes la alegerile parlamentare din Ungaria şi i-a urat succes în viitoarele sale acţiuni, notează jurnaliştii de la Hirado.
Ungaria a acceptat să plătească energia rusească în ruble
În altă ordine de idei, Ungaria a produs rumoare la nivelul Uniunii Europene, după ce a acceptat cerinţele Rusiei şi a anunţat că începe să plătească importurile de petrol şi gaze naturale în ruble.
„85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea noastră cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură.
Acest lucru nu este pentru distracție, nu am ales noi situația”, a declarat ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, pentru CNN.
Nu există surse sau rute alternative care să permită Ungariei să renunțe la importul de energie rusească în următorii câțiva ani, a mai explicat şeful diplomaţiei din ţara vecină.
Importatorii de energie au fost obligați să deschidă două conturi bancare la Gazprombank – un cont în valută și un cont în ruble. Veniturile din vânzări sunt plătite în valută străină (dolari sau euro), care este apoi convertită de Gazprombank în contul de ruble.