Această detensionare dintre SUA și China a venit ca urmare a unei întâlniri din noiembrie între președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping. În urma discuțiilor, ambii au semnalat dorința de a opri căderea liberă a relațiilor dintre cele două țări.
Alegerile din Taiwan ar putea aduce noi turbulențe între SUA și China
De la alegerile prezidențiale din Taiwan și din SUA, la continuarea luptelor comerciale dintre SUA și China, Biden și Xi nu duc lipsă de probleme care ar putea aduce un nou eșec în 2024, transmite Reuters.
În primul rând vor fi alegerile prezidențiale și legislative din Taiwan din 13 ianuarie. Modul în care China va reacționa ar putea determina dacă relația dintre cele mai mari economii ale lumii se va reîncărca cu suspiciuni reciproce.
Vicepreședintele Lai Ching-te și contracandidatul Hsiao Bi-khim, din partea Partidului Democrat Progresist aflat la putere, conduc în sondaje. China i-a catalogat drept „dublul act al independenței” și a respins ofertele de discuții ale lui Lai.
Alegerile de pe insulă, pe care China o consideră teritoriu propriu, au mai escaladat tensiunile dintre SUA și China, mai ales în 1996. Exercițiile militare și testele de rachete efectuate de China înaintea scrutinului au determinat atunci SUA să trimită o forță operațională de portavioane în zonă.
De data aceasta, Beijingul a intensificat din nou presiunea militară și politică, încadrând scrutinul ca fiind o alegere între „pace și război”, numind partidul de guvernământ separatiști periculoși și îndemnându-i pe taiwanezi să facă „alegerea corectă”.
Unii analiști cred că Xi, în speranța de a evita conflictul, va modera răspunsul militar al Chinei dacă Lai va câștiga. Dar Taiwanul este în alertă maximă în ceea ce privește activitățile chineze, atât militare, cât și politice, înaintea alegerilor.
Alegerile prezidențiale din SUA ar putea avea și mai multe consecințe
Cu excepția unor surprize de ultim moment, alegerile vor fi probabil o nouă bătălie între Joe Biden și fostul președinte Donald Trump. În timp ce competiția va fi cu siguranță caracterizată de o retorică aprinsă despre China, Xi se va concentra mai mult pe o întrebare: Se va întoarce Trump în funcție?
„Când chinezii se gândesc la alegerile de anul viitor, revenirea lui Trump ar fi cel mai mare coșmar al lor”, a declarat Yun Sun, director la Stimson Center din Washington.
O relație tensionată între SUA și China în timpul fostului președinte Barack Obama a făcut loc unui război comercial total în mandatul succesorului său. Au persistat acuzațiile privind originea COVID-19 și au apărut noi tensiuni legate de statutul Taiwanului.
Într-o anumită privință, o revenire a lui Trump ar putea fi o binefacere geopolitică pentru China. Biden a crescut cu abilitate presiunea asupra Beijingului – menținând tarifele din epoca Trump, impunând noi controale la export și consolidând alianțele SUA.
Dacă instinctele izolaționiste ale lui Trump înseamnă o retragere a SUA din alianțe, acest lucru ar putea fi în interesul conducătorilor din China, care se simt îngrădiți de puterea americană.
Dar oricât de nemulțumiți ar fi de Joe Biden, a spus Sun, conducătorii chinezi văd în persoana sa un lider care respectă regulile de luptă și o relație semi-funcțională SUA-China. Pe de altă parte, Trump înseamnă imprevizibilitate.