Relațiile diplomatice dintre SUA și Federația Rusă sunt foarte aproape să sară în aer! Statele Unite examinează chestiunea cu privire la aplicarea de noi sancțiuni împotriva Moscovei și expulzarea unor diplomați ruşi din SUA, informează Agenţia Bloomberg, citând trei surse proprii bine informate, potrivit RIA NOVOSTI din Rusia.
Potrivit surselor citate de agenție, reprezentanţii Administrației Joe Biden au finalizat analizarea şi examinarea atacului cibernetic, comis prin intermediul SolarWinds, și ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA.
Relațiile diplomatice dintre SUA și Federația Rusă sunt foarte aproape să sară în aer! Apropiații lui Putin, vizați
Sursele citate mai menționează faptul că printre posibilele măsuri restrictive, întreprinse de către SUA, ar putea fi aplicarea de noi sancţiuni și expulzarea diplomaților ruși, pe care îi consideră „angajaţi ai serviciilor de informații”.
Unul dintre interlocutorii agenţiei a afirmat că „răspunsul” dat de Washington ar putea fi format cel mai probabil din mai multe elemente, inclusiv din „sancțiuni aplicate împotriva persoanelor apropiate președintelui rus, Vladimir Putin, și împotriva agențiilor care ar fi implicate în ingerinţa Rusiei în alegerile din SUA”.
Atacurile cibernetice și „interferența” Rusiei în alegeri: pe la începutul lunii ianuarie, Agenția SUA pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură (CISA) a emis o declarație comună cu FBI și o serie de alte structuri americane.
Atacul cibernetic pornit din Rusia
Potrivit declarației ce a fost făcută publică, cel mai probabil, în spatele atacului cibernetic de mare amploare la adresa clienților firmei de securitate informatică SolarWinds se află Rusia.
După cum au presupus autorităţile de la Washington, scopul acestui atac cibernetic, care a vizat inclusiv agenții guvernamentale din SUA, a fost obținerea de informații clasificate.
Cu toate acestea, ulterior au apărut informaţii, potrivit cărora organizatorii şi autorii atacului nu au avut acces la informații clasificate.
Consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Jake Sullivan, a declarat că Administrația SUA este pregătită să utilizeze diferite instrumente în legătură cu atacul cibernetic comis.
”Nu doar sancțiuni”
Potrivit consilierului prezidenţial pentru Securitate Naţională, Jake Sullivan, acestea ar trebui să fie „nu doar sancțiuni”, ci vor fi utilizate instrumente „vizibile și invizibile”.
Preşedintele american, Joe Biden, într-un interviu acordat postului de televiziune american ABC News, a promis că Putin va „plăti” pentru presupusa ingerință în alegerile americane.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a subliniat de asemenea că acuzațiile SUA cu privire la implicarea Rusiei într-un atac cibernetic de mare amploare al hackerilor asupra agențiilor federale americane sunt nefondate.