Nick Kostov a scris o opinie pentru The Wall Street Journal, cu privire la relațiile franco-australiene. Potrivit acestuia, acordul cu SUA pe tema submarinelor a dus la o schimbare totală de situație, deteriorând astfel relațiile internaționale.
Parisul și Canberra se acuză reciproc din cauza unui acord prin care Washingtonul ar urma să-i ofere Australiei submarine, arată The Wall Street Journal.
Miercuri, criza diplomatică dintre Franța și Australia s-a agravat, după ce o serie de înalți oficiali din ambele tabere s-au insultat reciproc din cauza unui important acord legat de apărare, convenit între SUA și Australia, iar tensiunile geopolitice pe tema acordului continuă să se amplifice.
Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat după ce SUA, Regatul Unit și Australia au anunțat un pact pe teme de securitate, potrivit căruia Australia ar urma să primească un submarin cu propulsie nucleară – un acord care a făcut ca Franța să piardă un contract în valoare de $65 miliarde, prin care se angaja să îi asigure Australiei o serie de submarine. Incidentul a făcut ca Franța să-și recheme în țară ambasadorii săi din Canberra și Washington.
Textul mesajelor din partea președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la acordul franco-australian a fost deconspirat de presa australiană la începutul acestei săptămâni, ceea ce a făcut ca un diplomat francez să spună că incidentul a dus la o „degradare fără precedent a relațiilor”.
Potrivit presei australiene, în luna septembrie, Macron i-a transmis premierului Scott Morrison un text în care întreba: „Să mă aștept la vești bune sau proaste în privința ambițiilor noastre comune legate de submarin?”
Întrebat de reporteri la începutul acestei săptămâni dacă guvernul australian a fost cel care a furnizat textele respective, Morrison a refuzat să răspundă direct. „Păi, s-au formulat asemenea ipoteze, iar ele au fost respinse”, a spus el. Guvernul francez nu a confirmat textele, dar nici nu le-a contestat veridicitatea.
Oficialii nu comentează
Oficialii francezi și australieni nu au răspuns imediat cererii de a face un comentariu (pe această temă).
„Nu te comporți așa în discuții personale care se poartă între niște lideri care sunt totodată și aliați”, le-a declarat, miercuri, ambasadorul francez Jean-Pierre Thebault reporterilor adunați la Clubul Național de Presă din Australia. „Un atare gest transmite un semnal deosebit de îngrijorător tuturor celorlalți șefi de stat: Fiți atenți, în Australia vor fi scurgeri de informații, iar ceea ce spuneți într-un mod confidențial se va folosi în cele din urmă, astfel încât, într-o zi, lucrurile se vor întoarce împotriva voastră”.
Această scurgere de informații a survenit la scurt timp după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Macron a fost întrebat de reporteri dacă el crede că Morrison l-a mințit în privința acordului legat de submarin. „Nu cred, știu”, a răspuns Macron. Mesajul lui Macron ajuns în presă dădea de înțeles că președintele francez știa că acordul ar întâmpina probleme încă dinainte ca Australia să anunțe că va renunța la el.
Thebault a spus însă că schimbul de mesaje dovedește că Franța a fost ținută până în ultimul minut pe întuneric în privința situației acordului. „Asta demonstrează fără de tăgadă că nu ni s-a spus nimic niciodată”, a spus Thebault.
Tensiunile dintre Franța și Australia – doi aliați importanți ai SUA – reflectă implicațiile geopolitice ale deciziei SUA de a furniza Australiei tehnologie de prim ordin, o tehnologie care i-ar permite să producă opt submarine cu propulsie nucleară. Acordul cu australienii adâncește relațiile dintre Washington și Canberra în materie de apărare, permițând totodată Statelor Unite să-și întărească eforturile de a descuraja demersurile Chinei din zona Pacificului.
O lovitură deconcentrantă
Dar, pentru Franța, acordul a fost o lovitură deconcertantă și a reflectat dificultățile Parisului de a se strecura în strânsa cooperare în materie de securitate dintre SUA, Australia și Regatul Unit – toate trei luptându-se să-și sporească influența și să contracareze China în regiunea Asia – Pacific.
Morrison a spus că submarinele din acordul cu Franța, care nu erau nucleare, nu se ridicau la nivelul necesar contracarării demersurilor tot mai îndrăznețe ale Chinei în Oceanul Pacific. Oficialii francezi afirmă că omologii lor australieni nu le-au cerut niciodată să le furnizeze submarine cu propulsie nucleară, deși asemenea submarine există în arsenalul francez. Ei mai spun că, în luna iunie, i-au întrebat pe omologii lor australieni dacă vor submarine nucleare, dar nu au primit niciun răspuns.
„Înșelătoria a fost intenționată”, a spus Thebault. „Felul în care s-a procedat a fost pur și simplu o lovitură de pumnal pe la spate”.
Miercuri, Morrison a susținut din nou că submarinele nu ar fi răspuns necesităților țării sale în materie de apărare.
„Australia a decis să nu mai dea curs unui contract pentru niște submarine care nu ar fi răspuns necesităților Australiei, iar eu n-am să-mi cer niciodată scuze pentru această decizie”, a spus el. „Sincer vorbind, ceea ce este important acum, e să trecem peste toate astea”.