Portalul online independent german „NachDenkSeiten” a publicat un articol referitor la criza social – democrației germane contemporane. Publicația citată consideră că această criză are legătură cu inițiativa ministrului german de Externe (social-democrat), Heiko Maaas, privind introducerea de sancțiuni general-europene împotriva Rusiei, în legătură cu presupusa otrăvire a politicianului rus Aleksei Navalnîi pe teritoriul Rusiei.
În articol se afirmă că Washingtonul nici nu și-ar fi putut imagina că cel mai credincios vasal trans-atlantic al SUA se află, de fapt, la Ministerul german de Externe. În acest sens, în articol se încearcă compararea nivelului actualului șef al politicii externe al Germaniei cu Willy Brandt, social-democrat de seamă (al patrulea cancelar federal al Germaniei în perioada 22 octombrie 1969 – 7 mai 1974), care în postura de ministru de externe al Germaniei (1 decembrie 1966 – 20 octombrie 1969) a reușit să susțină un curs politic independent al Germaniei față de URSS, în ciuda presiunii liderilor de peste Ocean de la acea vreme, scrie Nezavisimaia Gazeta.
În cazul unei persoane de nivelul lui Heiko Maas în departamentul de Externe al Germanei din acea perioadă, trage concluzia portalul amintit, nu ar fi existat niciodată nici renumita politică estică (die Neue Ostpolitik), care a condus la destinderea pe continentul european, nici ulterioara unificare a Germaniei. Portalul îi face vinovați de acest lucru pe actualii conducători ai social-democrației germane, care trece în acest moment printr-o profundă criză politică și care devine, de fapt, o forță politică secundară din țară.
Merită atenție în acest sens avertismentul lansat de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cursul unei discuții avute zilele acestea cu o serie de mijloace de informare în masă rusești: „Experți apropiați ai Guvernului Germaniei s-au apucat nu de mult de elaborarea unei noi politici estice. În realitate, ei propun demontarea agendei bilaterale existente”, a subliniat șeful departamentului de politică externă al Rusiei. După cum a spus Lavrov, este vorba de faptul că fostul „parteneriat strategic este de domeniul trecutului”. Și chiar cealaltă variantă a unei colaborări de acest gen, pe care Lavrov o numește „parteneriat pentru modernizare” și care a fost lansată încă de Frank-Walter Steinmeier, actualul președinte federal, în perioada în care era ministru de externe, este și ea de domeniul trecutului.
Acești politologi, subliniază Lavrov, consideră că „nu s-a reușit modernizarea tuturor acestor proiecte. Rusia a refuzat să devină aliatul Uniunii Europene și al NATO, nu a vrut să facă asta și s-a transformat definitiv într-un adversar pe probleme fundamentale ale ordinii mondiale – asta afirmă acești experți apropiați de Guvernul Germaniei”. De unde se trage concluzia referitoare la renunțarea la planurile strategice referitoare la parteneriatul cu Rusia.
Concluziile care se pot trage din această nouă spirală a agravării relațiilor ruso-germane, care afectează toate aspectele legăturilor dintre cele două țări, inclusiv economia și, lucrul cel mai important, societatea civilă. Iar dacă Horst Teltschik, în trecut consilier pe probleme de politică externă al unificatorului Germaniei, fostul cancelar Helmut Kohl, afirmă în recenta sa carte că de pe vremea lui Boris Elțin relațiile ruso-germane au evoluat de la „războiul rece” la „pacea rece”, ele revin acum fostul nivel de confruntare de dinainte de epoca lui Willy Brandt.
În acest sens putem aprecia ca alarmant recentul sondaj efectuat de Centrul de sondare a opiniei publice „Levada” (Levada – Țentr) în rândul cetățenilor Rusiei cu privire la germani și Germania. Potrivit acestui sondajul, doar 10% dintre cei intervievați consideră Germania un prieten al Rusiei. Până în 2014 și până la aderarea Crimeii la Rusia, 24% dintre ruși aveau sentimente de prietenie față de Germania. Din păcate, încercările de a drege relațiile bilaterale – aflate într-un proces de redeteriorare rapidă – printr-o intensificare a activității la nivel comunal și regional în Germania, nu mai au deja niciun efect.