Capital: Domnule Garramone, investitiile directe ale companiilor americane in Romania se plaseaza abia pe locul al cincilea. Nu este un nivel prea scazut pentru puterea economica a Americii si pentru potentialul Romaniei?
Greg Garramone: Sunt sigur ca ele vor creste. Multi investitori sunt in asteptare. Ei urmaresc atent ce se intampla si asteapta sa vada mai multa privatizare, un cadru juridic mai clar si mai transparent, un acces mai facil pentru investitiile straine directe, mai putina birocratie. Ei trebuie sa se convinga de faptul ca se acorda mai multa atentie acestor lucruri. Iar daca reforma se accelereaza si companiile care deja au venit inregistreaza succese, numarul investitorilor americani va creste.
Capital: Lista de probleme nu este deloc noua, nici usor de rezolvat, cel putin pentru noi.
Greg Garramone: Progresele nu vin automat. Dar trebuie gasite solutii pentru aceste probleme, in special pentru coruptie, transparenta si predictibilitatea economiei. Atunci, si Romania va putea sa-si fructifice resursele umane si naturale deosebite pe care le are si sunt sigur ca va trece in fata altor tari care au iesit din tranzitie si acum inregistreaza succese.
Capital: Ceea ce ne spuneti suna extrem de incurajator, dar Romania ar putea depasi pragul critic doar cu sprijinul unor tari puternic dezvoltate, cum sunt Statele Unite.
Greg Garramone: Relatiile dintre tarile noastre au fost intotdeauna bune. Acum sunt, pot spune, relatii exceptionale. Comunicam foarte bine cu Guvernul Romaniei, lucram foarte bine cu companiile romanesti. Cu certitudine, nu este decat o chestiune de timp pana cand o multime de companii americane vor arata un interes bine definit si ferm pentru a veni in Romania.
Economia romaneasca este seducatoare, vazuta de peste Ocean
Potrivit analizelor RACTDG (Romanian-American Capital and Trade Development Group), tara noastra dispune de un potential economic extrem de interesant pentru investitorii americani. Directorul RACTDG, dl Marion Day, pune la dispozitia companiilor interesate urmatoarea lista de avantaje comparative ale economiei romanesti:
· 23 de milioane de potentiali consumatori, plus alti 150 de milioane pe o raza de 800 km in jurul Bucurestiului.
· Pozitie strategica in Zona Economica a Marii Negre.
· Irevocabila declaratie de intentie pentru integrarea in Uniunea Europeana si NATO.
· Capacitati puternice de productie apartinand „economiei clasice” si resurse semnificative ale „noii economii”. Industria prelucratoare din Romania, precizeaza dl Day, dispune de capacitati de productie de tip clasic, „pe care greu le mai intalnesti azi in lume. Exemple? In constructiile de masini, in prelucrarea metalelor la cald, in constructia de aeronave, in mecanica fina, in industria optica. Unele sunt aproape unice. Si aici trebuie atras capitalul, ca si in IT, unde exista o concentrare exceptionala de resurse si care este o carte de jucat pe termen lung pentru Romania”.
· Platforme industriale integrate, cu un bun raport intre calificarea si costul fortei de munca.
· Resurse energetice dezvoltate.
· Excelente facilitati portuare la Marea Neagra.
· Echilibru bun intre ponderea industriei si aceea a agriculturii in PIB.
· Capacitatea de a suporta o datorie externa cu 150% mai mare, fara a iesi din standardele Uniunii Europene.
· Sistem de transport fluvial capabil sa transfere marfurile de la Marea Neagra pana in inima Europei.
· Rezervele valutare si de aur echivaleaza cu o jumatate din datoria externa.
Oportunitati identificate de RACTDG:
· Sectorul IT dispune de o concentrare exceptionala de resurse, iar americanii doresc sa sprijine dezvoltarea acestei industrii.