Premierul turc a cerut asigurari ca se va intervenii i sprijinul BTR, i timp de Mugur Isarescu a cerut actionarilor turci sa aduca bani i Rominia. Aflata itr-un situatie nefavorabila si cu perspective incerte de a o depasi, Banca Turco Romina (BTR), dupa ce a fost un aspirator de resurse, se confrunta acum cu o hemoragie a banilor din conturi.
Schimbarile repetate ale conducerii bancii, informatiile care anuntau retragerea Bayindir Holding SA din actionariatul Bancii Turco Romine (BTR), problemele financiare ale acestuia si taraganarea negocierilor cu Isbank, pentru cedarea a 64% din actiuni i contul datoriilor holdingului turc, au pus clientii BTR – persoane fizice si juridice – pe fuga.
Primele semne de itrebare au aparut dupa incidentul petrecut i luna martie a acestui an, cind Sinan Culha, vicepresedintele BTR, a fost prins i flagrant pe Aeroportul Otopeni, i momentul i care icerca sa scoata din tara peste 400.000 de dolari. Efectul imediat al acestui incident a fost parasirea echipei de conducere a BTR de catre presedintele Levent Yurukoglu, iar acest eveniment a fost pus pe seama dorintei acestuia de a-si pastra neitinata imaginea de profesionist i domeniul bancar. Surse apropiate lui Yurukoglu povestesc despre intentia acestuia de a ifiinta ulterior o noua banca, impreuna cu Interagro. Proiectul nu a mai fost pus i practica.
La data de 31 octombrie, trei membri din conducerea BTR – succesorul lui Yurukoglu, Mehmet Fahim Tobur, si doi vicepresedinti – si-au prezentat demisia si au parasit i graba tara. Consiliul de administratie al BTR a acceptat demisiile, motivind acest lucru prin neideplinirea prevederilor bugetului stabilit de AGA din 30 martie a.c., iar Yurukoglu a fost solicitat sa revina i echipa de conducere a bancii. Toate icercarile noastre de a-l contacta pe presedintele demisionar, Fahim Tobur, s-au soldat cu esec, pentru ca o data ce si-a prezentat demisia acesta a disparut, parca fara urma.
Pe fundalul acestor evenimente a aparut criza de icredere i banca turca. Expansiunea bancii, programele de investitii i noi sucursale, puncte forte pina nu demult i politica BTR, au palit i noile imprejurari.
Companii care activeaza pe piata publicitatii si pe piata de capital s-au grabit sa-si transfere banii din conturile BTR, pentru a-i pune la adapost de o eventuala criza de lichiditati. in piata interbancara bancile au devenit prudente i derularea operatiunilor cu BTR. Potrivit unor surse bancare, Banca Romina de Dezvoltare (BRD) a luat decizia de a suspenda operatiunile cu BTR. Contactat, presedintele BRD, Bogdan Baltazar, ne-a declarat: „Este posibil sa se fi itimplat asa ceva, i conditiile i care aceasta schimbare (a lui Tobur si a celor doi vicepresedinti ai sai – n.r.) a fost prost instrumentata, iar perspectivele nu sunt clare”. Aceleasi surse din piata bancara spun ca i prezent doar Banca Comerciala Romina, – i virtutea unor angajamente care vizeaza ajutorarea reciproca (o itelegere care dateaza din primavara, cind BCR s-a confruntat cu un volum mare de retrageri de sume), Eximbank si doua banci cu capital turc (Finansbank si Demirbank) – mai au linii de creditare deschise catre BTR.
Banii vin cu tiriita
De la persoanele juridice, teama de o eventuala icetare de plati s-a propagat i rindul persoanelor fizice. Daca dupa schimbarile din primavara i rindul conducerii BTR retragerile banilor din conturi au fost sporadice (ele venind din partea celor avertizati de intrarea itr-o situatie incerta a BTR), de aceasta data valul cererilor de restituire n-a mai putut fi oprit. Banca a intrat rapid i criza de lichiditati, iar la sfirsitul saptaminii trecute ica nu reusise sa-si recapete fortele pentru a face posibila iesirea din aceasta situatie.
in ce conditii ar putea fi depasita criza de la BTR? Cel mai simplu, prin renuntarea la cererile de retragere. in actualele conditii este greu de presupus ca acest lucru se va itimpla, i absenta unei infuzii de capital care sa dea dovada fortei financiare a bancii. Saptamina trecuta, BTR a fost i situatia de a nu putea onora cererile de retragere. in loc de bani, oamenii a trebuit sa se multumeasca cu bonuri de ordine.
De unde poate veni sustinerea financiara? Orice institutie are i spate actionari. Ei ar trebui sa fie primii care sa sara i ajutorul bancii, pentru a-i asigura redresarea. Actionarul majoritar al BTR este Bayindir Holding AS. insa Bayindir Holding este pe punctul de a renunta la pachetul de control, i favoarea unui creditor al sau, Isbank, catre care are datorii de citeva sute de milioane de dolari. Dar rezultatul tratativelor cu Isbank este incert. Parerile specialistilor din piata asupra acestei tranzactii sunt impartite. Sunt voci care spun ca Isbank nu va bate usor palma cu Bayindir. Isbank este considerata i Turcia drept cea mai mare banca privata. Are afaceri cu o rentabilitate ridicata si este prezenta pe piata internationala de capital. in aceste conditii, este greu de crezut ca, acum, aceasta banca turceasca va prelua pachetul majoritar de actiuni de la BTR, riscind o cadere a actiunilor sale la bursa.
BTR are, i Rominia, participatii la sase firme. Potrivit bilanturilor anuale din 1998 si 1999, investitiile bancii nu au adus profituri. Cu exceptia ENER Construction And Industry SA, toate celelalte societati au iregistrat pierderi de sute de miliarde de lei. Contactata de noi, conducerea Isbank a refuzat sa comenteze. Ocolind un raspuns direct la itrebarile concrete despre stadiul tratativelor cu Bayindir, oficialii Isbank s-au limitat la o singura declaratie: „Legislatia turca nu ne permite sa oferim informatii despre clientii nostri”.
in aceste conditii, oficialii BTR au batut la usa principalului sau actionar, Bayindir. Potrivit unor surse apropiate lui Levent Yurukoglu, marti, 7 noiembrie a.c., Bayindir a promis ca va sari i ajutorul BTR cu 20 milioane de dolari. Abia vineri, 10 noiembrie a.c. au venit banii, dar cu mult sub nivelul promis. Doar 9 milioane de dolari. Aceasta informatie nu este isa confirmata de vicepresedintele BTR, Cristian Dumitrescu.
BTR, subiect de discutie itre premieri
Un credit obtinut de la o alta institutie financiara ar putea fi o solutie salvatoare. insa daca lucrurile nu intra pe un fagas care sa dea credibilitate certa bancii, este greu de crezut ca se va gasi un finantator dispus sa ofere o infuzie puternica de capital.
Daca BTR nu va iesi din situatia critica i care se afla, solutia poate fi oferita de BNR. Intrarea i regim special de decontare a platilor poate face ordine, pentru o vreme. Daca banca are perspective de redresare, atunci se poate repune pe picioare. insa o asemenea decizie presupune un mare risc. Pe de o parte, ii da bancii un ragaz, dar pe de alta parte, va pastra i rindul clientilor teama ca lucrurile nu se vor idrepta si nu vor renunta la cererile de retragere. Experienta de pina acum a demonstrat ca instituirea acestui regim este un prim pas catre faliment.
Acestea sunt citeva dintre solutiile exclusiv economice, care se pare ca nu sunt viabile, din moment ce problema BTR a ajuns sa se transeze la nivel ialt. Premierul Mugur Isarescu a purtat deja convorbiri telefonice cu omologul sau turc. Surse apropiate Guvernului romin spun ca discutiile sunt dure. Isarescu a cerut garantii statului turc pentru capitalizarea bancii.Turcii avertizeaza ca, daca nu se va gasi o solutie pentru BTR, relatiile de afaceri romino-turce vor igheta.
intr-o situatie de criza, primele declaratii oficiale sunt si cele mai importante. Ele pot fie sa detensioneze situatia, daca ea are caracter temporar, fie sa mentina incertitudinile. Asa a fost i cazul Bancii Comerciale Romine, unde agitatia de la ghisee n-a durat mai mult de trei zile. Atunci, toti oficialii romini au sarit cu declaratii al caror mesaj se traducea prin „bag mina-n foc pentru BCR”. Onorind cererile de retragere pina la ultimul leu (peste 1.000 miliarde lei), BCR si-a demonstrat, atunci, soliditatea. rn
Care au fost primele reactii i privinta BTR? Banca centrala, i permanenta cu ochii pe tabloul care indica situatia financiara a bancilor comerciale, a evitat sa ofere informatii care sa cuprinda un mesaj cu efecte de calmare a clientilor BTR. intr-o declaratie publica redactata de de specialisti din BNR si transmisa presei, vineri, 10 noiembrie a.c., de catre Mugur stet, purtatorul de cuvint al bancii centrale, se arata: „Banca Turco Romina are dificultati i a utiliza resursele depuse la banci i strainatate, care i conformitate cu raportarile facute catre Banca Nationala a Rominiei sunt libere de orice fel de sarcini. BNR investigheaza i prezent cauzele pentru care resursele respective nu pot fi utilizate. in vederea identificarii solutiilor pentru rezolvarea problemelor lichiditatii Bancii Turco Romine, BNR se afla i contact permanent cu actionarul principal al bancii”. in plus, surse din BNR au afirmat ca au fost stabilite contacte cu oficiali turci, motivind acest demers prin faptul ca „ne intereseaza si ce face Bayindir”.rn
De cealalta parte, BTR icerca sa calmeze spiritele, lansind, i aceeasi zi, un comunicat i care afirmatiile bancii turce vin i totala contradictie cu cele ale BNR: „Banca Turco Romina a decis sa utilizeze depozitele sale existente i banci din afara Rominiei si astazi deja a iceput sa primeasca aceste lichiditati. Nu ne asteptam sa itimpinam nici un fel de dificultati i a primi i itregime sumele depozitate i strainatate si ii asiguram pe clientii nostri ca nu au nici un motiv sa se igrijoreze pentru depozitele lor i Banca Turco Romina”. rn
Pe acest fundal, clientii BTR trebuie sa decida daca sa creada sau nu i puterea financiara a bancii. Orice icercare suplimentara de a afla situatia financiara a bancii se loveste, pe de o parte, de lipsa iregistrarii bilantului contabil la Ministerul Finantelor, asa cum se arata pe site-ul Ministerului Finantelor, care anunta, cu litere de-o schioapa: „Atentie: Agentul economic nu a depus nici un bilant economic pe anul 1998 si 1999!!!”. Conducerea BTR infirma acest lucru si face trimitere catre Bursa de Valori Bucuresti, unde sunt cotate actiunile bancii (acum oprite, temporar, de la tranzactii). La Bursa exista o raportare, nesemnata isa de comisia de cenzori.rn
Pentru a lamuri contradictiile dintre cele doua comunicate, i-am solicitat o convorbire vicepresedintelui BTR, Cristian Dumitrescu. Va redam i continuare discutia pe care am avut-o cu oficialul BTR, vineri 10 noiembrie.rn
„Evident ca actionarul va interveni i momentul i care se vede ca s-ar apropia sfirsitul”rn
Capital: Comunicatul dvs. de astazi, vineri, 10 noiembrie, contrazice comunicatul BNR, tot de astazi, care spune ca depozitele din strainatate nu pot fi utilizate. De ce nu pot fi utilizate?rn
Cirstian Dumitrescu: Aceste resurse sunt cu anumite termene, cu anumite scadente.rn
Capital: Acesta este motivul pentru care nu le puteti utiliza? Sau aceste resurse sunt indisponibile, pentru ca au fost constituite drept garantii pentru imprumuturi ?rn
Cristian Dumitrescu: Motivul este cel pe care vi l-am spus.rn
Capital: in comunicatul dvs. spuneti ca nu va asteptati sa itimpinati dificultati i a primi sumele depozitate i strainatate. Acum recunoasteti, totusi, ca sunt dificultati? rn
Cristian Dumitrescu: Dificultatile sunt legate de timp, pentru ca retragerile sunt foarte mari, iar timpul foarte scurt. rn
Capital: Care este valoarea depozitelor persoanelor fizice?rn
Cristian Dumitrescu: Peste 100 milioane de dolari, dar problema nu este data de persoanele fizice, ci de cererile mari de transfer din partea agentilor economici. rn
Capital: Cum s-a ajuns la aceasta criza de lichiditati?rn
Cristian Dumitrescu: Pentru ca au existat diferite zvonuri. Eu sunt consternat de aceste zvonuri care dureaza de luni de zile. rn
Capital: Confirmati criza de lichiditati?rn
Cristian Dumitrescu: Nu confirmam criza de lichiditati, dar confirmam zvonurile care au fost de luni de zile i mediu de afaceri. rn
Capital: De ce nu ati depus bilantul la Ministerul Finantelor?rn
Cristian Dumitrescu: Cum adica nu am depus bilantul? Cum credeti ca e posibil ca o societate cotata la bursa sa nu depuna bilantul la finante?rn
Capital: La Bursa de valori ati depus bilantul, dar nesemnat de cenzorii experti contabili.rn
Cristian Dumitrescu: Daca asa este cum spuneti dvs., ca pe site-ul MF nu exista prezentate bilanturile noastre, ma tem sa nu fie un zvon oficial pina la urma. rn
Capital: Ati primit bani de la Bayindir sau de pe piata interna, astazi?rn
Cristian Dumitrescu: De unde vine banul, cum vine banul, ce platesc, ce nu platesc, astea sunt informatii confidentiale. Ce, sunt sub supravegherea Bancii Nationale?rn
Capital: Pe piata bancara circula informatii potrivit carora exista banci care au sistat operatiunile cu BTR, de mai mult timp. rn
Cristian Dumitrescu: De o zi, doua sunt problemele astea.rn
Capital: Negocierile cu Isbank continua?rn
Cristian Dumitrescu: Din cite stiu, da. rn
Capital: Nu credeti ca si comunicatul pe care l-ati emis recent i legatura cu demiterea fostei conduceri, i care spuneati ca acea echipa nu a ideplinit indicatorii financiari prevazuti i bugetul stabilit de actionari, a ridicat anumite semne de itrebare asupra BTR?rn
Cristian Dumitrescu: Nu indicatorii financiari, ci performanta.rn
Capital: Dar asa a fost comunicatul. rn
Cristian Dumitrescu: Indicatori, i sensul ca bugetul propus pina la sfirsitul anului, adica dezvoltarea de catre cei care au venit i primavara a indicatorilor din buget a fost mult sub asteptari. rn
Capital: Care este programul dvs. de lucru cu clientii, i urmatoarele zile?rn
Cristian Dumitrescu: incepind de astazi (vineri, 10 noiembrie a.c. – n.r.) am iceput sa facem plati, dar i limitele care ne permit. Trebuie totusi sa supravietuim. Nu putem acum, din isterie, sa cadem. Are unu 100 de milioane si ii vrea pe toti, mai are unu 500 de mii si ii vrea pe toti. Nu se poate. S-a putut. Pina astazi s-au facut plati la cit s-a cerut. Daca a cerut 5 milioane, i s-a dat. S-a ajuns acum la o limita la care nu se mai poate.rn
Capital: Este logic ca nu se poate rezista la infinit. De aceea v-am itrebat de interventia actionarului majoritar. rn
Cristian Dumitrescu: Evident ca se va interveni i momentul i care se vede ca se apropie, s-ar apropia sfirsitul. rn
Capital: De ce taraganeaza negocierile cu Isbank?rn
Cristian Dumitrescu: Nu sunt i echipa de negocieri, ca sa stiu.rn
Capital: Dar sunteti interesat sa stiti ce se itimpla cu banca?rn
Cristian Dumitrescu: Informatiile primite sunt ca negocierile continua. rn
Capital: Ce decizie a luat astazi actionarul Bayindir, care a fost prezent la BTR?rn
Cristian Dumitrescu: Decizia nu se face publica, deocamdata. rn
Relatiile romino-turce depind de Banca Turco Romina
16 noiembrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 16 noiembrie 2000, 14:00
Premierul turc a cerut asigurari ca se va intervenii i sprijinul BTR, i timp de Mugur Isarescu a cerut actionarilor turci sa aduca bani i Rominia. Aflata itr-un situatie nefavorabila si cu perspective incerte de a o depasi, Banca Turco Romina (BTR), dupa ce a fost un aspirator de resurse, se confrunta acum cu o hemoragie a banilor din conturi.Schimbarile repetate ale conducerii bancii, informatiile care anuntau retragerea Bayindir Holding SA din actionariatul Bancii Turco Romine (BTR), problemel
Etichete: arhiva,
banca,
Banca Turco,
bayindir,
criza,
dumitrescu,
hard currency,
isbank,
turco
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Politicieni virtuali
- Suedia nu uita si nu iarta
- Daewoo se ia la trinta cu importatorii
- UE finanteaza alimentarea cu apa i Iasi
- CNVM face ordine i tranzactii
- Muraturile si varza „made in Moldova” acresc Rominia
- Armata romina spera sa adune 1.900 miliarde lei din vinzarea bunurilor care nu ii mai folosesc
- Generatia 2000 vrea sa munceasca de placere
- Bazar
- Sandvisurile englezesti ataca de la Baneasa