Dobânda de politică monetară a coborât la 7,25%. O scădere modestă, decisă la ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale, care arată că BNR încă se fereşte de o relaxare prea mare. „În ciuda scăderii dobânzii nominale, avem o restrictivitate crescută a politicii monetare, deoarece diferenţa dintre dobânda nominală şi inflaţie a crescut“, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu. El a arătat că restrictivitatea politicii monetare este menţinută printr-o rată reală de circa 4%, peste un nivel neutru calculat la aproximativ 2%.
Isărescu a explicat, însă, că ultimele decizii ale Consiliului de Administraţie al BNR au dat primul semnal că rezervele minime obligatorii vor începe să se diminueze în timp, măsură aşteptată de mult de către bancheri. „Pe măsură ce restrictivitatea politicii monetare creşte, ne-am propus să eliminăm măsurile «neortodoxe». Dacă vrem să renunţăm şi la ce a mai rămas din aceste măsuri, va trebui să păstrăm o rată reală a dobânzii ridicată“, a explicat Isărescu.

Politica restrictivă a fost una din pârghiile prin care BNR a obţinut, în primul trimestru al acestui an, o inflaţie mai mică decât cea prognozată. Rata anuală a inflaţiei la finele lunii martie s-a redus la 3,66%. Cu un astfel de nivel, BNR redevine optimistă: estimările băncii centrale pentru inflaţia din 2007 au fost revizuite la 3,7%, decembrie/decembrie, în scădere cu 0,9 % faţă de prognoza anterioară.