Oamenii spun că au suferit acasă în perioada stării de urgenţă, fie pentru că nu au găsit doctori când au avut nevoie, fie pentru au evitat să meargă în unităţile sanitare, de teama coronavirusului, informează stirileprotv.ro.
Lift separat
În Spitalu Sf Ion din Capitală, doar în prima parte a zilei au fost internaţi 20 de bolnavi. Sunt oameni cu probleme renale, cardiace ori de gastroenterologie. Toţi sunt consideraţi posibili suspecţi de COVID-19, aşa că sunt internaţi în zona roşie. Stau câte 1 în rezervă sau 2 într-un salon de 6 persoane. Bodgan Geavlete, directorul medical al Spitalului Sfântul Ion: ″Am reuşit să izolăm jumătate de etaj, pe fiecare etaj, ca şi zona roşie, cu circuit separat, cu lift dedicat. Sunt echipe desemnate ce au grijă de pacienţii care încă nu au primit rezultatul testului, care poarte echipamente de protecţie confrom ghidurilor OMS.″
Zona verde
Abia după ce testul arată că pacientul nu este infectat cu noul virus este luat din zona roşie şi mutat în zona verde. Aici este partea din spital în care medicii nu trebuie să poarte combinezoane, viziere şi ochelari de protecţie, este suficient să aibă pe ei halate de unică folosinţă şi măşti în ceea ce îi priveşte pe bolnavi, aceştia sunt obligați să poarte măşti de protecţie pe toată perioada internării. Astfel de circuite trebuie să existe în toate spitalele. Aceleaşi reguli trebuie aplicate şi în cabinete. Autorităţile au recomandat ca oamenii să îşi facă programare. Acolo unde nu se întâmplă asta nu se mai respectă regulile de distanţare.
Buluc, la medical de familie
Ridicarea restricţiilor a adus mai mulţi pacienţii şi în cabinetele medicilor de familie. Unii au venit pentru un vaccin, alţii au profitat de măsurile de relaxare şi au preferat să discute fata în faţă cu doctorul. Doctorii se aşteaptă ca de luni numărul celor care le vor trece pragul să fie şi mai mare. Cosmina Berbecel, medic de familie: ″Aici se fac programările la jumătate de oră, să avem timp să iginizăm, să dezinfectăm spaţiul″. Pentru că încă suntem în pandemie, Guvernul a prelungit până la sfârşitul lunii septembrie posibilitatea că medicii de familie să acorde consulatii de la distanţă.