Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că decesele au un trend descendent.

După ce zilele trecute am avut fost peste 100 de decese pe zi, luni 14 februarie, s-au înregistrat 64 de decese.

„Evoluţia numărului de persoane care sunt în ATI are „o stabilizare, o creştere uşoară. De asta vă spuneam că nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât când acest indicator al gradului de ocupare a secţiilor de terapie intensivă începe să scadă în mod susţinut.

Rămâne să discutăm cu colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, cu alţi specialişti, încât să putem să definim exact parametrii după care să putem să luăm decizii în consecinţă în ceea ce priveşte reluarea diferitelor tipuri de activităţi sau renunţarea la unele dintre restricţii”, a spus ministrul Sănătății în cadrul conferinței PSD.

Marcel Ciolacu: Ridicarea restricțiilor va mai dura

Tot în cadrul conferinței PSD, președintele partidului, Marcel Ciolacu, a declarat că ridicarea restricțiilor din România va mai dura, asta și pentru că valul cinci al pandemiei are un decalaj față de cel al țărilor de la nivelul UE unde măsurile impuse în pandemie se ridică.

„Cred că domnul Rafila e cel mai îndreptățit, pe mine mă bucură trendul în care am intrat. Îmi pare rău că nu am reușit să avem medicamente ca în toată Uniunea Euroeană.

Știți că avem o defazare în ceea ce privește pandemia. Ridicarea stării de alertă sau cea de urgență depinde de ce se întâmplă în Balcani. Nu eu decid asta, președintele țării va convoca un CSAT”, a declarat Marcel Ciolacu.

Când va fi ridicată starea de alertă?

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit sâmbătă, 12 februarie, despre situația epidemiologică din țara noastră și a explicat că ridicarea stării de alertă va duce și la ridicarea majorității restricțiilor anti-COVID.

Așadar, ministrul a subliniat că starea de alertă va fi ridicată „în momentul în care indicatorii epidemiologici demonstrează că transmiterea comunitară a încetat” iar purtarea măștii sanitare de protecție nu este o restricție, ci o măsură de prevenție.

„Ridicarea stării de alertă va duce şi la ridicarea majorităţii restricţiilor. Masca nu este neapărat o restricţie, este o metodă de protecţie, şi chiar dacă ea, din punct de vedere al obligativităţii, va dispărea, sigur că în interior, în spaţii aglomerate, cel puţin pentru o perioadă de timp, probabil că vom recomanda utilizarea în continuare a măştii, fără să fie obligaţie, dar cred că respectul faţă de ceilalţi şi faţă de propria persoană, până la urmă, cred că este important atunci când utilizăm masca”, a declarat sâmbătă Alexandru Rafila, prezent la recepţia lucrărilor de reabilitare şi modernizare ale unor secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa.