Cazurile COVID din Argentina au crescut alarmant în urma relaxării restricțiilor și a ratei mici de vaccinare. Din acest motiv, medicii susțin că sistemul sanitar se îndreaptă spre colaps.
Relaxarea restricțiilor, cauza exploziei de cazuri din Argentina
Argentina a înregistrat în medie 5.000 de noi infectări cu COVID-19 în fiecare zi, pe parcursul lunii martie. Comparativ, cifra medie de infectări zilnice a ajuns la 35.000 în această săptămână, potrivit informațiilor transmise de theguardian.com
Totodată, a fost înregistrată o creștere și în cazul deceselor după ce marți, 18 mai, au fost înregistrate 744 de decese.
Argentina, pe locul al treilea în cazuri zilnice
Potrivit sursei menționate, Argentina a ajuns pe locul al treilea în cazuri zilnice, după India și Brazilia, după ultimele infectări. De asemenea, țara respectivă se află și pe locul patru în cazul deceselor, după India, Brazilia și SUA.
Argentina a atins și cel mai mare număr de decese zilnice din lume, în raport cu populația sa. Cifra deceselor este de 16,46 la un milion de persoane, depășind astfel Brazilia, care a înregistrat 11,82 la un milion.
„Văd oameni care mor în mai puțin de o săptămână – pacienți tineri care nu răspund la tratament. Administrăm oxigen, luăm toate măsurile posibile, dar nu funcționează. Apoi, există și alți pacienți al căror nivel de oxigenare nu este atât de rău – dar mor oricum”, a declarat un medic pentru sursa menționată.
Amintim că Argentina se confruntă cu o răspândire a tulpinilor braziliană și britanică, care au umplut spitalele din țară. Conform unui recensământ de săptămâna trecută a Societății Argentine de Terapie Intensivă (SATI), secțiile de terapie intensivă sunt deja aproape de capacitatea maximă în întreaga Argentina, cu peste 90% din paturile ATI ocupate în principalele provincii Buenos Aires, Córdoba, Neuquén și în capitală.
„Argentina se află într-o situație de colaps sanitar. Spitalele noastre sunt arhipline și veriga slabă a lanțului este unitățile de terapie intensivă, care au resurse tehnologice și umane insuficiente, și lipsuri de provizii sau medicamente”, a explicat Arnaldo Dubin, șeful secției de terapie intensivă la spitalul privat Otamendi din Buenos Aires.
Sursa foto: Pixabay