UPDATE Relu Fenechiu a demisionat din funcţia de ministrul al transporturilor, premierul preluând interimatul până la data la care liberalii vor face o propunere pentru ocuparea acestei funcţii.
Evenimentul zilei informa, încă de acum două săptămâni, că liberalii îl vor propune pentru funcţia de ministru al transporturilor pe Ovidiu Silaghi, care a condus acest portofoliu anul trecut în perioada guvernării Ponta 1.
La termenul din 4 iulie procurorul DNA a cerut instanţei supreme condamnarea la închisoare cu executare a lui Relu Fenechiu şi a celorlalţi inculpaţi din dosarul "Transformatorul", cu pedepse orientate spre maximul prevăzut de lege.
De asemenea, procurorul de şedinţă a cerut acoperirea prejudiciului creat şi obligarea inculpaţilor la despăgubiri către partea civilă, în valoare de peste 13 milioane de lei, plus TVA.
În pledoaria finală, procurorul de şedinţă a spus că în dosar există destule probe că Fenechiu se face vinovat de abuz în serviciu şi a amintit de starea în care se aflau piesele vândute către Electrica Moldova. El a arătat că martorii, prin declaraţiile lor, susţin acuzaţiile.
Avocaţii inculpaţilor au cerut achitarea clienţilor lor sau schimbarea încadrării juridice a faptelor.
La rândul său, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, s-a declarat optimist în ceea ce priveşte verdictul instanţei.
El a adăugat, la ieşirea din sediul ÎCCJ, că în cazul în care va fi condamnat va demisiona din funcţie.
Deputatul liberal Relu Fenechiu a fost trimis în judecată pe 28 iunie 2012 de procurorii anticorupţie pentru complicitate la abuz în serviciu, alături de doi foşti directori generali ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova.
Procurorii au reţinut în rechizitoriul întocmit că în perioada 2002 – 2005 SISEE Moldova a realizat achiziţii fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a unor firme de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970 – 1980. Cea mai mare parte din aceste produse au rămas permanent în stocul SISEE Moldova, devenind, în final, achiziţii de produse vechi, folosite, fără justificare economică, inutile şi cauzatoare de prejudicii bugetului societăţii, făcute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.