O persoană care doreşte să cumpere o maşină nouă prin Programul 'Rabla' ar putea face acest lucru pe baza a două tichete valorice, potrivit lui Mihai Sofian, preşedintele Grupului Rematholding.
”Pe data de 22 aprilie începe sesiunea din acest an a programului Rabla şi mai avem o informaţie: că s-ar da acceptul pentru două tichete pentru o maşină nouă. Iniţial, se mersese pe ideea un tichet – o maşină. Ulterior, s-a pus problema că, dacă există un pensionar care are 70-80 de ani, acesta nu-şi va mai cumpăra niciodată maşină. Atunci, acel pensionar să aibă şi el posibilitatea să vândă tichetul”, a spus Sofian, citat de Agerpres.
Potrivit lui, Remat îl cumpără la preţ de deşeu, deci nu plătește decât fierul vechi, iar acel pensionar poate să câştige o sumă mai mare de bani. Tichetul eliberat în schimbul maşinii casate este transmisibil, iar pe baza tichetului primit plus a celui pe care poate să-l achiziţioneze de la o altă persoană, se poate cumpăra un autovehicul nou.
Declaraţia oficialului Rematholding referitoare la tichetele valorice survine la o zi distanţă după ce ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, sublinia în deschiderea Târgului de Mediu ”Romenvirotec 2013” de la Romexpo că pentru cumpărarea unei maşini noi o persoană poate utiliza cel mult un voucher.
”Programul Rabla va fi urcat pe site pe data de 15 aprilie. Va urma o perioadă de câteva zile în care aşteptăm propuneri şi soluţii din partea tuturor, astfel încât să diminuăm orice efect negativ pe piaţă atât la nivelul cetăţenilor, cât şi la nivelul celorlalţi actori care sunt implicaţi în derularea acestui program. Pe data de 15 aprilie vom anunţa şi cum se va numi programul (…) Ceea ce comunicăm clar, în momentul de faţă, şi ceea ce ştim precis este că tichetul va avea valoarea de 1.500 de euro, respectiv 6.500 de lei”, a precizat Rovana Plumb. Acesta a subliniat că vor fi făcute modificări şi, cu siguranţă, va fi posibilă o înstrăinare a tichetului pentru că sunt foarte mulţi cetăţeni care nu au posibilitatea să-şi cumpere un autoturism numai în baza tichetului. Aşa că, se va asigura o transmisibilitate în cadrul acestui proiect. Maşina nouă va putea fi achiziţionată cu un singur tichet valoric.
Administraţia Fondului pentru Mediu a alocat, în 2012, pentru Programul Rabla, în două etape, 171 de milioane de lei, sumă care a permis scoaterea din uz a 45.000 de autovehicule mai vechi de 10 ani.
În prima etapă a programului, care a demarat în data de 3 aprilie 2012, au fost alocate 114 milioane de lei pentru casarea a 30.000 de autovehicule, iar în etapa a II-a, începută în 8 august 2012, alte 57 milioane de lei pentru casarea a 15.000 de maşini. Dintre cele 45.000 de tichete aferente acestui program tipărite de AFM şi repartizate colectorilor (REMAT-uri), 43.350 au fost alocate persoanelor fizice, iar 1.650 persoanelor juridice.