Remediu farmaceutic la criza de profit a investitorilor pe bursă

Companiile din sectorul farmaceutic ar putea reprezenta, în acest an, soluţia necesară pentru obţinerea de câştiguri de către investitori, în condiţiile în care aceste acţiuni merg contra pieţei. La începutul anului, investitorii care căutau recomandări de investiţii pe piaţa de capital au găsit sectorul farmaceuticelor. În ciuda riscurilor asociate acestui tip de afacere, în special pe partea de producţie, care face ca asigurările să fie extrem de scumpe, sectorul farmac

Companiile din sectorul farmaceutic ar putea reprezenta, în acest an, soluţia necesară pentru obţinerea de câştiguri de către investitori, în condiţiile în care aceste acţiuni merg contra pieţei.

La începutul anului, investitorii care căutau recomandări de investiţii pe piaţa de capital au găsit sectorul farmaceuticelor. În ciuda riscurilor asociate acestui tip de afacere, în special pe partea de producţie, care face ca asigurările să fie extrem de scumpe, sectorul farmaceuticelor are toate şansele să treacă mai uşor peste perioada de criză. Este evident că o listă de medicamente nu poate fi tăiată de consumator atunci când este necesară, la fel cum nu pot fi reduse semnificativ nici alimentele zilnice sau consumabilele. Analiştii de la Erste Group recomandau, în luna ianuarie, societăţile farmaceutice de la burse tocmai pentru aceste estimări pozitive. „Liderii din sectorul farma din zona ECE (Europa Centrală şi de Est), datorită perspectivelor lor încă sănătoase şi bilanţurilor solide, ar trebui să se numere printre primele acţiuni pregătite să îşi revină, în favoarea investitorilor“, spune Vladimira Urbankova, analist al sectorului farma din Erste Group.

Piaţa farmaceutică a crescut constant în ultimii ani, ajungând la aproape o dublare a valorii în 2008 faţă de 2005. Conform datelor Zentiva România din raportul anual, valoarea pieţei a fost, anul trecut, de 2,007 miliarde de euro, faţă de 1,2 miliarde de euro în 2005. Creşterea a fost prinsă şi de companiile din domeniu. Zentiva SA, parte a grupul ceh cu acelaşi nume, a înregistrat anul trecut o majorare a cifrei de afaceri de 13% faţă de perioada anterioară, ajungând până la 218,5 milioane de lei. Profitul net consemnat în aceeaşi perioadă a crescut de cinci ori, până la 23,18 milioane de lei, în principal ca rezultat al eficientizării activităţii şi a investiţiilor efectuate.

În perioada 1999-2007, fosta Sicomed nu a dat dividende, profitul fiind destinat surselor proprii de finanţare. Aceeaşi decizie urmează să fie luată şi în acest an. „Pentru consolidarea poziţiei din piaţă, a continuării procesului investiţional, a creşterii eficienţei şi a obţinerii certificării unui sistem de calitate integrat, Consiliul de Administraţie propune acţionarilor ca întreg profitul să fie distribuit surselor proprii de finanţare“, spune Alexander Cernak, preşedintele Zentiva. Societatea dispunea, la sfârşitul anului trecut, de lichidităţi în valoare de 97,2 milioane de lei, bani care au ajutat la obţinerea unui profit financiar de 7,5 milioane de lei. Dobânzile încasate de Zentiva anul trecut s-au ridicat la 10,9 milioane de lei.

Profit triplu şi posibilă ofertă de preluare

Situaţia financiară a companiei a fost favorabilă evoluţiei cotaţiilor de la bursă, preţul acţiunilor SCD evoluând contrar pieţei. Ajutat şi de aşteptările legate de o ofertă publică de preluare din partea majoritarului (francezii de la Sanofi-Aventis au preluat 96,8% din capitalul Zentiva Cehia, principalul acţionar al fostei Sicomed), preţul titlurilor SCD a crescut cu 55% în primele trei luni ale anului, ajungând până la 0,42 lei. Anul trecut, cotaţia a pierdut aproximativ 77%.

Evoluţia pozitivă a sectorului poate fi observată şi în cazul Biofarm, producătorul consemnând o uşoară creştere în ciuda rezultatelor negative aferente anului trecut. În primul trimestru, cotaţia BIO a urcat cu 2,7%, insesizabilă comparativ cu pierderea de 88% de anul trecut (când a avut loc şi o majorare a capitalului social). Însă evoluţia împotriva pieţei este cu atât mai importantă cu cât rezultatele preliminare pe 2008 au arătat o pierdere netă de 21,3 milioane de lei, cauzată de pierderile financiare de 33,4 milioane de lei, neacoperită de rezultatul pozitiv din exploatare. „Datorită activităţii susţinute, compania a realizat un profit operaţional de 13,8 milioane de lei şi a reuşit să recupereze o parte din provizionul de 31,5 milioane datorat deprecierii reversibile aferente portofoliului de acţiuni la bursă“, spune Dan Vasile, director general Biofarm. „Pe termen lung, investiţia la bursă poate aduce venituri substanţiale în condiţiile revenirii din această criză“, adaugă acesta.

Dividendele Antibiotice, la mâna statului

Antibiotice Iaşi, companie încă deţinută de stat, a evoluat chiar mai bine decât Biofarm, în condţiile unei aprecieri a cotaţiei de 10% în primele trei luni. Până la recuperarea pierderilor de anul trecut, de 82,5%, va mai trece însă mult timp. Societatea a înregistrat o cifră netă de afaceri în 2008 de 215,8 milioane de lei, în scădere cu 6% faţă de perioada anterioară, şi un profit net de 10,17 milioane de lei, de trei ori mai mic decât în 2007. Modelul de calcul al preţurilor medicamentelor, îngheţat la un curs de 3,3298 lei pe euro, a dus la reducerea veniturilor cu 40,8 milioane de lei. Conducerea societăţii a cerut acţionarilor să aprobe nedistribuirea de dividende aferente anului trecut, compania având în program investiţii în valoare de 17 milioane de euro pentru 2009 şi pentru următorii ani. Decizia urmează să fie luată în Adunarea Generală a Acţionarilor din 23 aprilie, în care ultimul cuvânt aparţine AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului), care deţine peste 53% din acţiuni.

Ofertă publică de succes pentru Remedia Deva

În ciuda evoluţiei pozitive a cotaţiilor din primul trimestru, Antibiotice Iaşi nu mai prezintă un interes crescut din partea investitorilor, lichiditatea societăţii fiind în scădere faţă de anii anteriori. Conducerea bursei a decis recent excluderea societăţii ieşene din componenţa indicelui BET, fiind înlocuită de titlurile Azomureş Târgu-Mureş.

Ultima companie din sectorul farmaceuticelor listată pe piaţa principală a BVB este Remedia Deva, care a strâns 1,5 milioane de lei din piaţă prin oferta publică primară, derulată anterior intrării la cota bursei. Distribuitorul de produse farma a obţinut anul trecut un profit operaţional de 1,9 milioane de lei, conform raportului preliminar, însă devalorizarea monedei naţionale a dus la pierderi financiare masive. Remedia a raportat astfel piederi de trei milioane de lei, în ciuda majorării veniturilor din vânzări, de la 106,8 milioane de lei în 2007 la 131 milioane de lei în 2008. Titlurile societăţii din Deva s-au apreciat cu 70% în primul trimestru al anului, arătând încă o dată interesul pe care investitorii îl acordă companiilor de profil în acest an şi potenţialul de creştere pe perioadă de criză.

«Datorită perspectivelor încă sănătoase şi a bilanţurilor solide, companiile farmaceutice din ECE ar trebui să fie printre primele acţiuni care îşi vor reveni.»
Vladimira Urbankova, analist Erste Group

190 mil. lei este capitalizarea celei mai mari companii farmaceutice de la BVB, cea a Antibiotice Iaşi, la sfârşitul primului trimestru. La începutul anului trecut, capitalizarea Antibiotice era de 934,5 milioane lei

Capitalizările farma
• Antibiotice – 190 mil. lei
• Zentiva SA – 174 mil. lei
• Biofarm – 93,7 mil. lei
• Remedia – 17,1 mil. lei
• Centrofarm – 32,8 mil. lei
• Sintofarm – 19,5 mil. lei

Creştere masivă

Titlurile fostei companii Sicomed, în prezent Zentiva, au crescut 55% în primele trei luni ale anului, înregistrând astfel una dintre cele mai puternice aprecieri de la bursă. Proprietarul principalului acţionar, Sanofi-Aventis, va decide dacă delistează sau nu Sicomed