Agentii economici cu activitate turistica beneficiau, conform vechii reglementari, de o reducere a TVA de la 22% la 11%, cu conditia sa achite o contributie de 3% din venit la Fondul Special pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului. Revenirea la cota normala de TVA inseamna majorarea cu 11% a tarifelor in plin sezon turistic, in conditiile in care si asa serviciile oferite nu se ridica la inaltimea preturilor, iar turistii – atat romani, dar mai ales straini – care nu opteaza pentru Turcia sau Grecia, sunt din ce in ce mai putini.
La mai putin de un an de la acordarea respectivei facilitati de catre cabinetul Ciorbea, ea este suspendata fara nici o justificare clara din partea ministrului Remes, cu exceptia sintagmei standard: „alinierea la directivele europene”. Singura invocata cu ardoare ori de cate ori adevaratul motiv ar fi greu de inghitit. Desi oficial Directia legislatie si impozite indirecte din MF a refuzat sa dea vreo informatie, sub pretextul ca nu are timp, surse din interior afirma ca articolul cu pricina nu este opera Directiei si nici macar nu a fost vazut de cei de acolo. „S-ar putea sa fie tot o conditie impusa de FMI. Noi nu am lucrat la asa ceva”, spune aceeasi sursa.
Protestele sunt
deocamdata zadarnice
Protestele au aparut imediat. Si din partea ministrului Sorin Frunzaverde, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), si din partea asociatiilor si agentilor economici din domeniu, care si-au vazut spulberate sperantele, destul de firave, de a se mentine pe linia anului trecut si de a nu iesi in pierdere. ANT a trimis premierului o nota, solicitand rediscutarea Ordonantei, considerand ca „ar fi trebuit sa fie avizata si de ANT, in calitate de organ de specialitate al administratiei publice centrale din turism. Aprobarea ordonantei a fost facuta cu incalcarea dispozitiilor legale privind elaborarea, avizarea si prezentarea propunerilor de acte normative care se inainteaza Guvernului, precum si procedurile de supunere spre adoptare a acestora (HG nr. 851/1997), prin care se prevede avizarea de catre institutiile publice interesate”.
Tot o nota – cum ar putea protesta altfel?! – a primit premierul si de la reprezentantii asociatiilor profesionale, patronale si sindicale din turism, in care sunt insiruite efectele negative ale modificarii TVA. Insa aceste proteste pasnice nu par a cantari nici cat o boaba de mazare in ochii Executivului. Mai ales ca taxele colectate pe primul trimestru sunt mult sub previziunile optimiste ale Finantelor. Iar veniturile din privatizare se afla in aceeasi situatie. Asa ca s-a luat de la turisti. Caci acestia sunt direct afectati de majorarea tarifelor cu 11%, pe care agentiile si hotelurile vor fi nevoite sa o impuna in plin sezon turistic. Modificarea nu numai ca prejudiciaza seriozitatea agentiilor si prestatorilor de servicii, dar afecteaza contractele existente.
Agentiile se tem
de pierderi
Alexandra Negrea, directorul societatii Neptun-Olimp, este de parere ca ordonanta poate duce la rezilierea contractelor pentru litoral de catre agentii, la acestea adaugandu-se si pierderile masive pentru sfarsitul sezonului. Directorul societatii Eforie SA, Andrei Cristescu, a spus ca, avand in vedere puterea scazuta de cumparare a populatiei, societatea nu-si poate permite sa mareasca tarifele si de aceea va asigura diferenta de bani din profitul unitatii.
Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronale din Turism, crede ca la baza ordonantei sta conceptia originala a MF despre facilitati. „Dupa ce am stabilit tarifele in toamna, am contractat in primavara, locurile s-au vandut si banii au fost deja cheltuiti, dupa ce ca nivelul mediu al rentabilitatii este de 8-10% si tarifele sunt oricum mari, daca le mai si majoram, profitul va fi nul. Daca nu le majoram, unele unitati risca sa dea faliment”, sustine dl Vasilescu.
Maria Salcianu, director executiv al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, este de parere ca turismul a ajuns un lux la noi, in conditiile in care aceasta activitate aduce bani fara a consuma materie prima. Aduce bani, dar in alte tari, de soare pline…
Deocamdata insa, conform unor surse de la Biroul de Presa al Guvernului, TVA va ramane 11% atat timp cat ordonanta nu va fi publicata – si ea nici macar nu a fost trimisa la Monitorul Oficial. Pe de alta parte, dl Sorin Frunzaverde a incercat, in sedinta de guvern din 3 iunie, sa convinga Executivul sa renunte la art. VI, inainte ca ordonanta sa apara in Monitor. Chiar daca reuseste, starea turismului nu are sanse sa se imbunatateasca in curand.         

Principalele efecte negative ale modificarii TVA semnalate premierului in scrisoarea asociatiilor din turism
l Modificarea mijloacelor de informare turistica deja realizate cu tarifele existente pana la intrarea in vigoare a prezentei ordonante prejudiciaza seriozitatea agentiilor si prestatorilor de servicii.
l Tarifele sunt calculate cu 11% TVA si valorificate ca atare.
l Prestatorii au contracte de servicii cu touroperatorii, iar in relatia contractuala dintre parteneri nu mai pot interveni modificari.
l Scad vanzarile la produse turistice, ca urmare scade si contributia agentilor economici la TVA si impozitul pe profit.
l Afecteaza contractele existente pentru evenimentul „Eclipsa ‘99”.
l Agentii economici si sindicatele sunt in imposibilitate de a-si recupera pierderile in urma aplicarii acestei cote a TVA.
l La targurile nationale si internationale au fost prezentate oferte de contracte la tarife calculate cu TVA de 11%. Pentru aceste targuri s-au cheltuit sume importante, provenite si din Fondul Special pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului, constituit din contributia de 3%. Toata aceasta promovare ramane fara efect in cazul in care tarifele se modifica.
l Au fost deja contractate, programate si in curs de valorificare biletele de odihna prin sindicate, in proportie de 2/3 din cele 250.000 locuri existente. Majorarea tarifelor duce la inaccesibilitatea unui mare numar de salariati la aceste bilete. De asemenea, trebuie recalculate biletele distribuite prin Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, ce erau destinate categoriilor defavorizate (salariati bugetari si pensionari).