Autoritatea Bancară Europeană (EBA) ia în considerare reglementări legale obligatorii în cazul remuneraţiei bancherilor şi a bonusurilor, a declarat luni directorul executiv al EBA, Adam Farkas.
Luna trecută, UE a cerut EBA să analizeze, până în 2013, modul în care sunt plătiţi bancherii, ca parte a unui proiect legislativ vizând capitalul şi lichiditatea.
"Am putea emite standarde tehnice privind remuneraţia, care să fie legale şi obligatorii. Este puţin probabil să fie gata înainte de sfârşitul anului", a explicat oficialul EBA. Acesta a adăugat că reglementările vor viza remuneraţia în sistemul bancar în general, dar se va concentra pe bonusuri.
În 28 iulie, EBA a anunţat că băncile vor trebui să publice numărul angajaţilor care câştigă mai mult de un milion de euro (1,43 milioane de dolari).
Autorităţile de reglementare din întreaga lume vor să ţină sub control remuneraţiile bancherilor, pentru a preveni repetarea riscurilor excesive asumate pentru a obţine profituri pe termen scurt, care au contribuit la propagarea crizei financiare mondiale.
Şi Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară (BCBC) a anunţat recent că va solicita băncilor să publice mai multe detalii legate de bonusurile plătite angajaţilor de top, începând cu ianuarie 2012, pentru a determina instituţiile de creditare să nu-şi mai asume riscuri excesive.
Acestă decizie va permite autorităţilor să deţină mai multe informaţii legate de nivelul bonusurilor acordate bancherilor, pentru creşterea disciplinei în sectorul financiar.
Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară studiază diverse propuneri care includ politici de transparenţă la politicile de remuneraţie a bancherilor. Instituţiile de creditare ar trebui să publice informaţiile legate de parametrii folosiţi pentru a decide mărimea bonusurilor acordate şi să decidă ca acestea să fie plătite într-o proporţie mai mare în acţiuni decât în numerar, susţine BCBC.
Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară include autorităţile de reglementare din sectorul financiar din 27 de state, inclusiv UE, Statele Unite, Brazilia, China, India.
SURSA: Agerpres