Remus Borza: “Hidroelectrica mai poate vinde la profit 0 doar pentru populație”

În condițiile situației economice dificile a Hidrolectrica, administratorul judiciar, Remus Borza, a solicitat ANRE recunoașterea prețului de cost și reducerea cantității de energie livrate de societate pe piața reglementată, propunând recalibrarea acestei piețe pentru protejarea consumatorilor casnici și a instituțiilor publice și o plafonare a marjelor de adaos practicate de transportatori și distribuitori.

Societatea are datorii de un miliard de euro și profituri nerealizate de 1,1 mld. euro în ultimii 6 ani în contractele bilaterale și pe piața reglementată, înregistrând pentru prima dată de la înființare pierderi în primul semestru al anului. În luna august se estimează un minim istoric al producției de doar 700 GWh, față de o medie a ultimilor zece ani de 1100 GWh.
Tot pentru prima dată, ponderea producției livrată pe piața reglementată ajunge la 50% din producția realizată, în condițiile în care prețul de 71 lei/MWh, plătit de ANRE,  este sub prețul de cost, de 125 lei MWh, cu efecte negative asupra indicatorilor financiari ai societății.
Situația economică a Hidroelectrică este cu atât mai dificilă ca urmare a secetei prelungite care a dus la scăderea producției și activarea clauzei de forță majoră începând din 07.08.2012 ora 00.00.
În contextul solicitărilor Hidroelectrica către ANRE privind recunoașterea prețului de cost și reducerea cantității de energie furnizată pe piața reglementată, Remus Borza a identificat ca posibilă soluție, care să conducă la reducerea pierderilor Hidroelectrica, păstrarea în piața reglementată doar a consumatorilor casnici și a instituțiilor publice.
În acest moment, piața reglementată este destinată consumatorilor casnici, instituțiilor publice și altor consumatori industriali. În total, consumul de energie pe această piață este de 28 TWh, din care doar 12 TWh merg către consumatori casnici și 8 TWh către instituții publice. În aceste condiții, piața reglementată poate fi recalibrată la 20 TWh, iar consumatorii industriali să migreze  de pe piața reglementată, pe piața concurențială. Reprezentanții Hidroelectrica au arătat ANRE că Hidroelectrica mai poate vinde la profit 0 doar pentru consumatorii casnici și instituțiile publice.
Pe 6 august, a avut loc la sediul ANRE o întâlnire cu reprezentanții Hidroelectrica și cei ai ANRE, în cadrul căreia a fost analizată situația economică dificilă a Hidroelectrica. Remus Borza a adus în discuție și posibilitatea ca ANRE, în calitate de reglementator al pieței, să plafoneze adaosurile mari practicate în zona transportului și a distribuției de energie electrică, permițând eliminarea diferenței mari dintre prețul producătorilor de energie și prețul pentru consumatorul final.
Reprezentanții Hidroelectrica au arătat că prețul pe MWh pornește de la Hidroelectrica la 71 de lei, ajunge în coșul pieței reglementate, care cumulează energie termo, nuclear și hidro, la 150 de lei, pentru ca, în final, să ajungă la consumator cu 440 de lei MWh. În această situație, diferența de la 150 de lei la 440 de lei nu se regăsește la producători, Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau Termoelectrica, ci în marjele de profit ale transportatorilor de energie, Transelectrica și distribuitorilor Electrica, Eon, Enel și CEZ.
Președintele ANRE și-a manifestat acordul de principiu în sensul promovării unui act normativ până la 1 septembrie, care să soluționeze solicitările formulate de Hidroelectrica, având în vedere importanța strategică a societății, care are o contribuție de 24-30% în producția națională de energie și realizează 80% din serviciile de sistem și de echilibrare.