Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica nu vede posibilă listarea la Bursă a companiei mai devreme de anul viitor pentru că o eventuală listare în acest an s-ar realiza la un exerciţiu financiar catastrofal.
"Listarea la Bursă nu o văd posibilă mai devreme de anul viitor şi nici nu cred că este bine. Dacă am lista anul acesta am raporta Hidroelectrica la un exerciţiu financiar catastrofal, o pierdere netă de 508 milioane lei în 2012, care evident că va impacta, va influenţa preţul în jos. Dacă am face listarea la anul în primul trimestru după închiderea exerciţiului financiar 2013 atunci valoarea acţiunilor va fi cu totul alta", a declarat Remus Borza.
Potrivit acestuia, în 2013 Hidroelectrica va raporta un profit istoric de minim 600 milioane lei.
"La momentul acesta, 31 mai 2013, Hidroelectrica a înregistrat cel mai mare profit raportat vreodată la un an întreg. Cel mai bun an financiar pentru Hidroelectrica a fost 2010, un profit de 282 milioane lei şi o producţie record de 20 TW. Anul acesta, cu o producţie cu 35% mai mică, de doar 13 TW deja pe primele 5 luni am făcut 393 milioane lei. Asta înseamnă, prin extrapolare la următoarele 7 luni, sau la nivelul întregului an un profit de minim 600 milioane lei, adică 150 milioane euro", a explicat reprezentantul Euro Insol.
Acesta a mai spus că în urmă cu aproximativ o oră s-a judecat dosarul Hidroelectrica, fiind prezentat raportul privind închiderea procedurii insolvenţei.
"Am cerut judecătorului să constate ca fiind îndeplinite măsurile din planul de reorganizare. Soluţia nu poate să fie decât una, anume ieşirea din insolvenţă", a precizat Borza.
Primul ministru, Victor Ponta, a declarat pe 19 iunie că procedura de listare pe bursă pentru pachetul minoritar al Hidroelectrica va fi declanşată imediat după ieşirea companiei din insolvenţă.
El şi-a exprimat dezideratul de a face ‘operaţiunea mai complexă’, să se obţină mai mulţi bani pentru dezvoltarea societăţii, susţinând că, astfel, ‘mesajul pentru zona de energie vine foarte foarte bine şi într-un context favorabil’.
În data de 19 iunie, Adunarea Creditorilor a adoptat planul de reorganizare al Hidroelectrica după ce în 5 iunie acţionarii au aprobat în Adunarea Generală procesul de restructurare a societăţii, din 13 sucursale compania urmând să rămână cu şapte, iar numărul de posturi să fie redus cu circa 300 la nivelul societăţii. Economia estimată la fondul de salarii va fi de circa şase milioane euro/an, conform unui comunicat al societăţii.
Începând cu 20 iunie 2012, dată la care compania a intrat în insolvenţă, numărul de personal al societăţii a scăzut de la 5.239 la 4.866 la data de 30 aprilie 2013. În această perioadă, personalul a părăsit organizaţia pe cale naturală (pensionări limită de vârstă, pensionari anticipate şi anticipat parţiale, de invaliditate etc.) dar şi în urma a două valuri de concedieri care au avut loc în ianuarie 2013 (151 salariaţi) şi mai 2013 (304 salariaţi).
De la intrarea în insolvenţă, numărul total de personal se reduce cu circa 16%, scăderea cea mai importantă înregistrându-se pe palierul TESA, în condiţiile în care activitatea societăţii a fost organizată pe procese, asigurându-se standardizarea şi centralizarea unor activităţi la sediul central al societăţii. Personalul TESA a scăzut cu 36% faţă de 20 iunie 2012.
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă cu peste 4,4 miliarde de lei datorii şi cu pierderi de 350 milioane de lei după primul semestru al anului 2012.
Sursa: Agerpres