Avocatul Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, va fi numit presedinte al conglomeratului farmaceutic Polisano, construit în decursul a 22 de ani - de medicul sibian Ilie Vonica, care s-a sinucis în urmă du două luni -, şi de evaluat la 160 mil. euro.
"Am agreat înţelegerea joi", a declarat Remus Borza pentru Mediafax. Borza este proprietarul firmei Euro Insol, desemnată să administreze judiciar producătorul de electricitate Hidroelectrica, aflat în insolvenţă pentru a doua oară.
Antreprenorul sibian Ilie Vonica şi-a ridicat imperiul medical în jurul distribuitorului de medicamente Polisano, ajuns al treilea jucător de pe piaţă, cu afaceri anuale de peste 300 mil. euro. Succesiv, el şi-a dezvoltat propria fabrică de medicamente, Polipharma Industries din Sibiu, două spitale private, ambele la Sibiu, cinci clinici generaliste în Sibiu, Bucureşti şi Otopeni, centre de fertilizare in vitro şi reţeaua de farmacii Reţeta, cu peste 80 de puncte de vânzare. În plină criză, Ilie Vonica ajunsese cel mai puternic român din industria de sănătate şi cel mai bogat sibian. Construită încă de la început ca o afacere de familie, moştenirea lăsată de medicul sibian generează anual venituri de peste 350 mil. euro.
Ambiţia medicului sibian a fost să-şi transforme grupul într-unul cu prezenţă internaţională, intenţie care cade acum pe umerii familiei sale. Cu discreţia care îl caracteriza, medicul sibian pregătea terenul pentru a se extinde în Africa de Sud, în principal pe segmentul distribuţiei de insulină. În 2012, după o întâlnire cu ambasadorul Africii de Sud în România, Vonica declara pentru Capital că este interesat de piaţa africană, însă nu era pregătit să ofere mai multe detalii privind strategia de extindere a grupului său.
Evoluţia este naturală ţinând cont de faptul că, în ultimii cinci ani, perla coroanei afacerilor lui Vonica – reţeaua de distribuţie Polisano – aproape şi-a dublat afacerile. La finalul acestui an, Vonica urma să inaugureze a doua fabrică de medicamente din portofoliul său. Polisano are în construcţie, la Sibiu, o secţie de producţie a medicamentelor pentru cancer, proiect care necesită investiţii de 12 mil. euro, din care 3,8 mil. euro sunt asiguraţi prin fonduri europene. Anul trecut, antreprenorul a mai semnat un contract cu finanţare europeană, în valoare de 5,68 mil. euro, pentru amenajarea unui teren de golf, cu 18 găuri, pe 100 de hectare de teren la Cisnădie, lângă Sibiu.
O altă mişcare strategică realizată de medicul sibian în 2011 a fost vânzarea celor nouă clinici de dializă Dialmed – dezvoltate în 2009-2010, către operatorii suedezi Diaverum – în care se tratează aproape 10% din cei aproximativ 9.000 de pacienţi din România care necesită tratament de substituţie renală. În urma acestei tranzacţii, Vonica a încasat circa 25 mil. euro, potrivit unor estimări.
Cu o avere estimată între 158 și 160 de milioane de euro, Ilie Vonica și-a pus capăt zilelor, pe 3 iunie.
Decesul omului de afaceri sibian a survenit la două săptămâni de la demararea unei anchete de fraudă care vizează reţeaua de farmacii Reţeta. Soţii Vonica au fost audiaţi pe 20 mai la Poliţia Capitalei, iar Ioana Daniela Vonica (56 de ani) a fost arestată preventiv pe baza implicaţiilor în scandalul reţetelor false cu medicamente oncologice. În 2 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţia făcută de cele nouă persoane arestate în acest dosar, printre care şi soţia lui Vonica. A doua zi, medicul sibian s-a aruncat de la etajul vilei sale din Sibiu, explicându-şi gestul printr-o scrisoare de cinci pagini în care vorbeşte şi de ancheta procurorilor. În acest dosar a fost începută urmărirea penală a mai multor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals.