Renaşte industria românească de armament? La Cugir se vor produce 60.000 de arme de asalt şi 40 de tunuri

Fabrica de Arme Cugir va produce, cel mai probabil din toamnă, 60.000 de arme de asalt, o puşcă integral de concepţie românescă, pentru Ministerul Apărării Naţionale. La acest moment, zece arme-prototip sunt testate pe teatrele de operaţiuni de militarii români.

Zece arme prototip au fost trimise Ministerului Apărării Naţionale pentru a fi testate, real, pe diverse teatre de operaţiuni militare, în misiuni de luptă, de soldaţii români., a precizat, luni,
După finalizarea testării şi evaluării noii arme, un AKM îmbunătăţit, cu un alt design şi alte configuraţii, ambidextru, cu un sistem de adaptare pe toată arma (cu lunetă şi lanternă), va fi încheiat acest contract, urmând ca, într-o primă etapă, în toamnă, să fie comandate 60.000 de bucăţi, iar ulterior, să fie dispusă o comandă mult mai mare.
"Sperăm că undeva în această toamnă va fi prima comandă, de 60.000 de bucăţi, urmând o comandă mult mai mare", a precizat directorul general al Companiei ROMARM, Vasile Crişan.

Fabrica de Arme Cugir produce în general pentru export (97%), în special arme civile pentru piaţa americană, având acoperit cu comenzi anul 2012. De la această fabrică se exportă mai mult pe piaţa americană (produse civile), dar şi pe piaţa europeană, atât pentru armată, cât şi pentru zona civilă. În prezent există trei contracte încheiate cu parteneri din Statele Unite ale Americii, iar printre cele mai recente se află un contract cu Azerbaijan.
Tunuri pentru Thailanda
Uzina Mecanică (UM) Cugir ar putea primi o comandă pentru producerea a 40 de tunuri pentru Thailanda, în baza unui contract care va fi semnat cu ROMARM, potrivit directorului general al Companiei Naţionale, Vasile Crişan.

Contractul vizează comandă pentru Thailanda, urmând ca din toamnă să fie produse în acest scop la Cugir 40 de tunuri. Acest contract "va asigura un front de lucru timp de trei ani", a menţionat directorul general al ROMARM. Crişan nu a vrut să dezvăluie care ar fi valoarea acestui potenţial contract.

La UM Cugir, care numără peste o mie de angajaţi, se fabrică muniţie, mitraliere, armament de infanterie (pistol semiautomat şi pistol mitralieră), accesorii, piese de schimb şi consumabile.

Înainte de 1989, la fabrica din Cugir lucrau peste 20.000 de oameni, iar comenzile externe de armament au adus miliarde de dolari la bugetul de stat. De altfel, Cugirul era înainte de 1989 localitatea din România cu cel mai mare număr de autoturisme pe cap de locuitor, nivelul de viaţă fiind aici foarte ridicat.

Fabrica de Arme Cugir numără în prezent aproape 700 de salariaţi, urmând ca în aprilie-mai să fie angajaţi încă 500 de oameni. Înfiinţată în 2004 prin separarea de Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme produce o gamă diversificată de calibre, armament de infanterie destinat înzestrării trupelor armate, a celor de pază şi ordine, trupelor cu destinaţii speciale, cât şi arme de vânătoare.

Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel.