Pe de altă parte, acesta pledează pentru acordarea unei atenţii sporite combaterii concurenţei neloiale între destinaţiile turistice europene.
Șanse egale
„În ceea ce priveşte revitalizarea ecosistemelor turistice, România consideră că siguranţa acestui sector de activitate primează. În primul rând, igiena şi alimentele vor fi piloni importanţi şi totodată comunicarea privind siguranţa destinaţiilor turistice şi a mijloacelor de călătorie. Trebuie să le redăm încrederea turiştilor în destinaţiile româneşti. De asemenea, va trebui să acordăm atenţie combaterii concurenţei neloiale între destinaţiile turistice şi să oferim o şansă echitabilă tuturor acestora, din întreaga Europă, pentru a-şi restabili fluxul de turişti”, a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, într-un comunicat.
Pandemia a lovit năprasnic
Oficialul român a participat luni la întâlnirea reprezentanţilor la nivel înalt ai Statelor Membre UE din domeniul turismului, organizată în sistem de videoconferinţă de către Preşedinţia croată a Consiliului Uniunii Europene, în cadrul căreia s-au discutat implicaţiile pandemiei SARS-CoV-2 asupra acestui sector economic. Potrivit comunicatului citat, pandemia a generat în turism, la nivel mondial, o scădere rapidă şi abruptă a cererii şi totodată o creştere semnificativă a şomajului, punând în pericol multe întreprinderi mici şi mijlocii. În acest sens, miniştrii turismului şi secretarii de stat prezenţi la videoconferinţă au făcut schimb de informaţii şi bune practici cu privire la măsurile de ajutor luate până în prezent la nivelul ţărilor pe care le reprezintă şi totodată au analizat posibile acţiuni viitoare la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene, în vederea unei redresări rapide a acestui sector economic.
Sprijin european
„Considerăm că turismul are nevoie de sprijin pentru a atenua efectele crizei. Bineînţeles, răspunsul Uniunii Europene este de mare ajutor şi, pe această cale, aş dori să îi mulţumesc comisarului pentru piaţa internă, Thierry Breton care şi-a arătat suportul şi solicită alocarea în turism a 25% din fondurile aferente planului european de redresare. Suntem de părere că un răspuns decisiv şi colectiv la criza sectorului turismului şi ospitalităţii trebuie să implice măsuri consistente la nivelul Uniunii Europene şi, în egală măsură, să ofere sprijin financiar. Acest lucru trebuie să fie disponibil pentru toate statele membre”, a declarat Pîrjol.
Strategia de a ieși din criză
Intervenţiile reprezentanţilor la nivel înalt ale Statelor Membre UE s-au concentrat pe necesitatea alocării de fonduri bugetare dedicate susţinerii industriei turistice în contextul crizei cauzate de izbucnirea noului coronavirus, pe înlesnirea conexiunilor de transport pentru sprijinirea mobilităţii, pe măsuri pentru protejarea atât a consumatorilor, cât şi a operatorilor de turism şi pe o strategie la nivel european atât pentru ieşirea din criză, cât şi pentru reluarea activităţii de turism, cu scopul de a asigura astfel un set de măsuri coordonate şi de standarde de igienă valabile la nivelul UE.