Renault a semnat acordurile de cedare a filialei din Rusia. Presiuni uriașe în urma războiului din Ucraina

Renault va vinde participația sa majoritară la producătorul auto Avtovaz unui institut științific rus, a anunțat luni producătorul auto francez, adăugând că tranzacția include o opțiune de răscumpărare a participației pe șase ani.

Constructorul auto occidental cel mai expus pe piața rusă, Renault, a adăugat că participația sa de aproape 67,69% în Avtovaz va fi vândută Institutului Central de Cercetare și Dezvoltare pentru Automobile și Motoare din Rusia, numit NAMI.

„Încheierea acestor tranzacții nu este supusă niciunei condiții, iar toate aprobările necesare au fost obținute”, a comunicat Renault, care a adăugat că acțiunile Renault Rusia vor reveni Moscovei.

„Astăzi, am luat o decizie dificilă, dar necesară, și facem o alegere responsabilă față de cei 45.000 de angajați ai noștri din Rusia”, a declarat directorul general Luca de Meo, scrie Reuters.

Mutarea a păstrat performanța grupului și capacitatea sa de a reveni în țară în viitor într-un context diferit, a adăugat el.

S-au făcut presiuni pentru ca Renault să ia o decizie

În martie, Renault a anunțat că va suspenda operațiunile de la uzină, pe fondul presiunilor tot mai mari legate de menținerea prezenței sale acolo de la începutul conflictului din Ucraina.

Decizia a fost luată pe fondul presiunilor tot mai mari legate de prezența continuă a companiei franceze în Rusia de când țara a invadat Ucraina. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, făcuse apel la un boicot global al Renault.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuzase anterior Renault că a finanțat războiul și a declarat că Renault, alături de alte companii franceze, trebuie să înceteze să mai „finanțeze uciderea copiilor și a femeilor, a violurilor”.

Compania, care este deținută în proporție de 15% de statul francez, a confirmat o depreciere fără numerar de aproape 2,2 miliarde de euro (2,29 miliarde de dolari) pentru a reflecta costurile potențiale de suspendare a operațiunilor din Rusia.

Peste 400 de companii s-au retras din Rusia de când aceasta a invadat Ucraina la 24 februarie, lăsând în urmă active în valoare de miliarde de dolari.

Rusia numește acțiunile sale o „operațiune specială” pentru a dezarma Ucraina și a o proteja de fasciști. Ucraina și Occidentul spun că acuzația de fascism este nefondată și că războiul este un act de agresiune neprovocat.